Danes so Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor, mariborsko območno združenje rdečega križa in študenti medicine, ob slovenskem dnevu krvodajalstva, izvedli promocijo tega dobrodelnega dejanja. V ta namen so na dveh lokacijah postavili krvodajalski avtobus, kjer so zainteresirani izvedeli nekaj več o pomenu darovanja krvi, darovali kri, preverili katero krvno skupino in RH faktor imajo ter se evidentirali kot posmrtni darovalci organov in tkiv.

Lokacije avtobusa:

  •  Glavni trg v Mariboru - med 9.00 in 13.30
  • Parkirišče pred trgovino Jager v občini Hoče Slivnica - med 14.00 in 17.00

Varna oskrba s krvjo je temelj zdravstvenega sistema

Kot povejo na Centru za transfuzijsko medicino, je zadostna in varna preskrba s krvjo, da vsak bolnik, ki kri potrebuje to tudi dobi, temelj zdravega zdravstvenega sistema. Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa Maribor, pri tem doda, da je krvodajalstvo dejavnost, ki lahko potencialno vsakemu od nas reši življenje.

"Če gledamo dolgoročne (in srednjeročne) perspektive varne oskrbe s krvjo je ta vedno bolj ogrožena, zgolj zaradi osnovnih demografskih značilnosti. Generacije 65+-letnikov krvi več ne darujejo in jih generacije 18-letnikov, ki vstopajo, nikakor ne uspejo nadomestiti. Trendi zadnjih desetih let kažejo, da se je število krvodajalcev zmanjšalo približno za eno četrtino. Te številke pričajo o tem, da smo primorani bolj aktivno poseči po nagovarjanju delovno aktivne generacije. Če se državljani ne bodo odzivali pa lahko seveda pride do tega, da varna oskrba s krvjo več ne bo mogoča," pojasni Dolinšek.

[[image_2_article_66842]]

Člani Centra za transfuzijsko medicino pa pri tem dodajo, da je v njihove vrste 'zarezala' tudi pandemija Covid-19. "Takrat smo opazili velik upad mladih, sedaj pa se mladi vračajo in s tem nadaljujejo tudi, ko so starejši."

Ključno je informiranje ljudi

Dolinšek med drugim pojasni, da je to dejavnost, katero je potrebno vedno negovati in nadgrajevati. Prav temu pa je namenjen tudi današnji dogodek. "Ključno je, da mi informiramo ljudi, da lahko kri res daruje vsak, ki je zdrav. Na tak način pa seveda tudi vidimo, da ljudi zanima, saj se sami ustavljajo in zbirajo informacije. Število vpisanih v register pa žal kaže na to, da so prav takšne akcije nujno potrebne," nam zaupa. Tukaj srečamo tudi tiste, ki so delno aktivni in drugače do njih ne dostopamo.

Današnji dogodek je namenjen temu, da ljudem pokažemo kdo smo in kaj delamo ter s tem ponesemo glas o krvodajalstvu med tiste, ki nas mogoče manj poznajo.

[[image_1_article_66842]]