Od 12. marca se pred Sladoledarno Kremko v Spodnjem Dupleku znova ustavlja veliko avtomobilov, še več pa je takih, ki se po odličen sladoled, ki že 14 let nastaja izpod pridnih rok Ilirja Demirija in njegove ekipe, odpravi kar peš, s kolesom ali kako drugače. Marsikdo ne ve, da je Ilir Demiri, njegov oče Embrli je vrsto let vodil priljubljeno okrepčevalnico Hamurabi na mariborski železniški postaji, znanje za pripravo sladoleda pridobival v Italiji. “Slaščičarstvo me je že od nekdaj veselilo. Šolal sem se v gimnaziji, nato od očeta osvojil osnove, znanje pa potem nadgradil v Italiji, tako da lahko pripravljam tudi italijanski gelato sladoled,” pove Demiri in doda, da se današnji sladoledi od tistih pred 20 leti v marsičem razlikujejo: “Takrat so še delali sladoled z jajci, ki jih danes, zlasti zaradi alergij, več ne uporabljamo. Zdaj dodajamo tudi manj kristalnega sladkorja oziroma je ta v drugih oblikah (fruktoza), izdelujemo pa tudi sladoled brez sladkorja, pri katerem dodamo stevijo. Ta je običajno pri nas na voljo ob nedeljah, ko si ga privoščijo tudi sladkorni bolniki, športniki in ostali, ki ne uživajo klasičnega sladkorja.”
Vse sladolede izdelajo sami, hit poletja bo ponovno piškotek
Ilir še pojasni, da so tudi letos pripravili, kar zadeva okuse sladoledov, nekaj novosti: “Na začetku smo uvedli presto (mlečni sladoled s karamelo, čokolado in koščki slanih prest), sedaj delamo pistacijo z morsko soljo, pri čemer uporabljamo piransko sol, koncentrat pistacije pa prihaja s Sicilije. Trenutno ponujamo 24 različnih okusov sladoleda, ponudbo pa redno spreminjamo. Vsak teden dodamo do dva nova okusa, kar ažurno objavljamo na našem Facebooku in instagramu, vse sladolede pa izdelamo sami.“ Po dobrem tednu, odkar imajo odprto, so ugotovili, da njihove stranke največkrat izberejo okus pistacije, v lanskem letu pa so bili najbolj popularni kinder, roche, tudi piškotek. Podjetje, ki proizvaja piškotek in je lastnik njegove recepture, letos praznuje 20 let, sicer pa naj bi bil po napovedih piškotek (cookie) tudi letos največji hit poletja.
Trenutno ponujamo 24 različnih okusov sladoleda, ponudbo pa redno spreminjamo.
“Nekoliko smo prenovili vitrine in prodajne pulte ter kupili najnovejše stroje za izdelavo sladoleda, ki so kvalitetnejši, hitrejši in energijsko manj potratni,” še pravi naš sogovornik in doda, da je sladoled, od 6 do 12 kepic, mogoče odnesti tudi domov, potrebno embalažo zagotavljajo v sladoledarni. Ponujajo tudi darilne bone (za rojstni dan, obletnice, …) za sladoled različnih vrednosti.
Zaradi nekoliko nižjih temperatur Sladoledarna Kremko za zdaj posluje le do 20.00 ure, odprejo pa ob 10.00 uri dopoldne. Ker so potrebe vedno večje, sedaj ekipo Kremka sestavlja že sedem zaposlenih. Dodajmo, da je Sladoledarna Kremko v Spodnjem Dupleku povezana s prav tako uspešno Sladoledarno Pingo v Šentilju, ki jo vodi Ardit Ejupi, Demirijev svak.