Do poškodovanja naj bi prišlo v noči na soboto, saj imajo podatek, da sta tako skulptura kot obvestilna tabla v petek pozno popoldne še stali.

Foto: Facebook

»Samo vesolje in človeška neumnost sta brezmejna! (Einstein),« so zapisali nad objavo, ki so jo podkrepili še s fotografijami, na Facebook profilu rekreacijsko-turističnega centra Jakec na Treh kraljih.

Prosijo za pomoč pri iskanju storilca in nagrado

Neznanci so se namreč odpravili na vandalski pohod in se znesli nad Urško (legenda pravi, da je pred več kot dvesto leti iz Okoške gore nesla hrano svojemu možu, ki je delal na planini, a jo je na poti zajel snežni vihar, zato je omagala in umrla, op.p.), ki je bila postavljena na vrhu smučišča in obvestilno tablo na Velikem vrhu. »V kolikor nam lahko pomagate do storilca, le brž. Nagrada je sezonska smučarska vozovnica!,« so zaključili.

Nova tabla do konca tedna, skulptura nekoliko kasneje

Aleš Juhart, direktor hotela Jakec, je za osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si še dejal, da je do dejanja najverjetneje moralo priti v noči na soboto, saj imajo podatek, da sta tako skulptura kot obvestilna tabla v petek pozno popoldne še stali. »Nemudoma smo pristopili k sanaciji, zato je tabla že v izdelavi in bo zamenjana do konca tedna, medtem ko bo lesena skulptura romala v popravilo, če bo le mogoče, šele konec septembra, ko bo poletna sezona malce oplahnila,« je dodal Juhart.

Kaj podobnega še niso doživeli

O dogodku niso obvestili policije, niti nikogar ne sumijo, je povedal Juhart, saj jih v zadnjem času obiščejo številni turisti. »Takšnega vandalizma tukaj nismo vajeni. Zgodilo se nam sicer je že, da se je nekdo znesel nad parkiranimi vozili, ki jih uporabljamo na smučišču, kaj takšnega pa se ni z godilo še nikoli,« je sklenil Juhart.