V Mariboru se danes, 23. maja, odvija 10. Karierni sejem MojeDelo.com. Letošnji sejem pa je po marsičem izjemen, podjetja namreč  na enem mestu iščejo kar 1000 novih zaposlenih. »Na karierni sejem gledamo kot na najbolj barvito tržnico, kjer se srečujejo podjetja z iskalci zaposlitve, kjer je možno najti in se spoznati z delodajalci, ki iščejo delovno silo in s kadri, ki so trenutno na trgu dela. Res smo v digitalni dobi, a se zavedamo, da je osebni stik neprecenljiv,« je dejala predstavnica organizatorja sejma Sarah Jezernik Konovšek

Moč na strani iskalcev zaposlitve

Na kariernem sejmu sicer podjetja iščejo pestro paleto profilov. »Izpostavim lahko IT-jevce, programerje, različne vodstvene profile, precej profilov na področju prodaje, vzdrževalce, tehnologe, električarje, monterje, voznike … Naš aktualni najuglednejši delodajalec Lek išče tudi ogromno različnih profilov s področja razvoja in proizvodnje bioloških podobnih zdravil,« našteva Nika Rakonjac, vodja strateškega marketinga na Styria digital marketplaces. Ob tem je še dodala, da je premoč na strani kandidatov, saj imajo na voljo veliko možnosti, delodajalci pa se morajo zelo potruditi, da jih pritegnejo. 

Podobno opažajo tudi pri podjetju Lek, ki je že šestič in že petkrat zapored najuglednejši zaposlovalec v Sloveniji. »Dejansko sta boj za kadre in bitka za talente vseprisotna. Tudi konkurenca med delodajalci stalno narašča. Farmacevtska panoga, ki je v Sloveniji kot vemo, ena naših najmočnejših področij, iz tega ni izvzeta,« je dejal direktor tržnih izdelkov in član uprave Leka Simon Rečnik. Pri tem izpostavi pomembnost gojenja ekosistema med gospodarstvom ter pedagoškim, raziskovalnim in inovacijskim delom družbe. 

Lek bo za nov center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi, ki ga trenutno gradijo, do konca leta 2026 razpisali okoli 300 novih delovnih mest.

Tako podjetje denimo sodeluje pri snovanju študijskih programov, mladim omogoča štipendije in mednarodne prakse ter prireja različne dogodke. »Posebej smo zadovoljni z odzivi Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru pri tesni podpori našim potrebam in skupnem kreiranju rešitev,« pojasnjuje. Ob tem je še napovedal velik znanstveni dogodek s 30 najbolj perspektivnimi študenti iz različnih držav, ki bo septembra potekal v Mariboru.

Posredovanje dela premalo

V evidencah mariborskega zavoda za zaposlovanje je trenutno približno 6100 brezposelnih oseb, od januarja do konca meseca aprila pa so podjetja preko zavoda objavili okoli 5300 prostih delovnih mest, za prihodnje pa so napovedala še približno novih 4000 zaposlitev. Direktor območne službe zavoda Bernarda Memon je ob tem še dejal, da po informacijah zavoda na avstrijskem Štajerskem dela okoli 15.000 Slovencev, na avstrijskem Koroškem pa okoli 5000, večinoma v avtomobilski industriji in storitvenih dejavnostih. »Težava naše regije ni samo Avstrija, ampak je velik izziv tudi to, kako zadržati kadre, ki odhajajo v osrednjo Slovenijo in savinjsko-šaleško regijo,« je še opozoril.

[[image_1_article_66469]]

V prihodnje je cilj  zavoda aktiviranje vsega razpoložljivega delovnega potenciala. »V kolikor želimo ta cilj doseči, je naše klasično delo posredovanja dela, premalo. Zato smo se nekako osredotočili, da v nadaljevanju naše ključne aktivnosti peljemo skozi sejemske dejavnosti,« je dejal Memon. Na nivoju države v tem letu sicer načrtujejo približno 50 sejmov, od tega velik delež tudi v Mariboru, v nadaljevanju pa tudi v tujini. »Zavedamo se, da bomo v prihodnje potrebovali precej veliko število zaposlitev na področju deficitarnih poklicev, tako je to pravzaprav nujno. Drugače tega delovnega potenciala ne bomo mogli zagotoviti,« še doda Memon. 

Plača ni več na prvem mestu

Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak je med drugim izpostavil pomen osnovnih poklicev, kot so zidarji, vodovodarji in keramičarji. »V družbi ne smemo zaničevati takšnih poklicev. Brez njih ne gre, zato je treba mlade nagovarjati k izbiri teh poklicev,« je dejal in izrazil željo po večjih prizadevanjih države v tej smeri. »O tem se pogovarjamo že več deset let. Zamudili smo že veliko priložnosti, stanje pa je vedno hujše,« je še dodal.

Pri tem je še opozoril, da morajo delodajalci delavcem ponuditi še druge stvari, višina plače namreč ni več na prvem mestu. K temu prikima tudi Rok Pajk iz agencije kariera.si: »Iskalcem zaposlitve so danes ključnega pomena odnosi, urniki, možnost usklajevanja službenega in delovnega časa, možnost dela od doma, v Ljubljani je na primer zelo pomembno, če ima delavec zagotovljeno parkirno mesto«. Pajk je ob tem še dodal, da je dejansko vsak poklic danes iskan poklic in pritrdil vsem govorcem, da povpraševanje po delovni sili še naprej presega ponudbo.

Priložnost za obisk Kariernega sejma Mojedelo.com, ki poteka v Hotelu City v Mariboru, imate še do 18. ure.