Tradicionalno kresovanje v Rušah je potekalo v družbi Domna Kumra ter velikega kresu.

Pred 1. majem so tradicionalno zagoreli kresovi. Kot smo že poročali so se priprave na kresovanje v občini Ruše pričele z nekoliko grenkim priokusom. Spomnimo, neznanci so se namreč z žago lotili majskega drevesa. Nato pa jim je zagodlo še slabo vreme s padavinami, a niso se dali in izpeljali so veliko kresovanje.

Na kresovanju je občina Ruše organizirala pohod z baklami v družbi mažoretk in godbe Ruše, ki se ga je udeležila tudi županja Urška Repolusk. Še pred kresovanjem pa se je zahvalila vsem, ki so pomagali pri organizaciji. “Spoštovani občani, drage občanke, zahvaljujemo se vsem, ki ste vsak po svojih najboljših močeh pomagali pri organizaciji naše današnje prireditve “Kresovanje v Rušah”. Veseli nas, da smo ponovno pokazali, da je v slogi moč in da zmoremo. Nekdo je imel željo, da nas ustavi, in mu ni uspelo. Želimo, da se ve, da za dejanje, ki se je zgodilo v zvezi s prvomajskim drevesom, nikogar ne obtožujemo in nikogar ne sumimo. Z dejanjem se ukvarjajo organi pregona.

Kresovanje je tako minilo ob zvokih Domna Kumra, Vražjih muzikantov, Dream Imagery, Skeebeep ter skupine Anna. Obiskovalce in kres pa so varovali prostovoljni gasilci iz PGD Ruše, PGD Smolnik ter PGD Bistrica ob Dravi.

Zakaj kresovi?

Kurjenje kresov, pospremljeno z govori, veselicami in postavljanjem mlaja, predstavlja dolgoletno tradicijo po vsej Sloveniji. Poteka na predvečer mednarodnega praznika dela, ki je posvečen spominu na krvave demonstracije v Chicagu leta 1886, znane pod imenom Haymarketski izgred. Delavci so zahtevali osemurni delavnik, a je policija njihove demonstracije zatrla.