Včeraj je društvo Ohranimo naravo čisto na gradu Vurberk organiziralo podelitev medonosnih dreves in sadilnega materiala otrokom. Predan jim je bil tudi potreben sadilni material, ki bo posajenim drevesom zagotavljal zdrav razvoj in dolgo rast.

Po mesecih priprav so člani društva, donatorji in otroci s starši, obeležili Svetovni dan bivalnega okolja. Predsednik društva Ohranimo naravo čisto Borut Ludvik izpostavil, da bivalno okolje niso le stene našega stanovanja ali hiše ampak tudi naselja v katerih skupaj s člani družin in prijatelji preživimo večino svojega časa. “Skupna odgovornost nas vseh je, da so naselja prijetna za bivanje in druženje, predvsem pa bolj zdrava. Projekt “Otroci sadijo medonosna drevesa”, bo k izboljšanju kvalitete bivanja v naseljih občine Duplek, vsekakor pripomogel”, je še dodal. Namen projekta je spodbuditi posameznike iz občine Duplek in širše k ohranjanju in posaditvi dreves v naseljih.

Drevesa prinašajo številne prednost

In zakaj ohranjati ter saditi drevesa v naseljih? Drevesa prinašajo številne prednosti v naša naselja. Proizvajajo kisik, čistijo zrak, ščitijo pred močnimi vetrovi, ohlajajo zrak in dajejo senco, zadržujejo padavine, nudijo zatočišče in hrano živalim. Tako imajo vpliv na zdravje in kakovost našega bivanja, ki ga na druge načine ne moremo doseči.
V sklopu projekta “Otroci sadijo medonosna drevesa” so bile 51 otrokom predane sadike češenj, lip in višenj. Predan jim je bil tudi potreben sadilni material, ki bo posajenim drevesom zagotavljal zdrav razvoj in dolgo rast. V sklopu projekta bo z zbranimi sredstvi sofinancirana tudi posaditev sadovnjaka, ob cesti v naselju Johe.

V sklopu projekta “Otroci sadijo medonosna drevesa” so bile 51 otrokom predane sadike češenj, lip in višenj. Predan jim je bil tudi potreben sadilni material, ki bo posajenim drevesom zagotavljal zdrav razvoj in dolgo rast. V sklopu projekta bo z zbranimi sredstvi sofinancirana tudi posaditev sadovnjaka, ob cesti v naselju Johe.

Omenjena posaditev raznovrstnega sadnega drevja, bo v spomladanskih mesecih zagotaljala dodaten vir hrane opraševalcem. V poletnih in jesenskih mesecih pa sadeže, do katerih bodo lahko prosto dostopali sprehajalci in kolesarji.

Medonosna drevesa nudijo odlično hrano čebelam

Gost prireditve Oton Štrucl, predsednik Čebelarskega društva Pobrežje – Duplek, ki je predstavil pomen sajenja in ohranjanja medonosnih dreves, saj ta nudijo odlično hrano čebelam in ostalim opraševalcem. Pri tem je opozoril na besede Svetovno znanega fizika in dobitnika Nobelove nagrade za fiziko Albert Einsteina: “Če bi čebela izginila z obličja sveta, bi človeku ostala ne več kot štiri leta življenja. Nič več čebel, nič več opraševanja, nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka”. Pohvalil je delovanje društva Ohranimo naravo čisto,ki s svojimi projekti strmi k sobivanju človeka z naravo. Naselja občine Duplek, pa da bodo z novo posajenimi drevesi veliko pridobila.
Z izvedbo starejših slovenskih pesmi je prireditev popestril Tamburaški orkester Duplek.

V društvu so veseli, da sta Zala in Gašper sprejela predlog in postala prva ambasadorja društva Ohranimo naravo čisto.

Gosta prireditve, mlada glasbenika Zala in Gašper, nista skrivala navdušenja nad projektom in organizacijo prireditve. Zmagovalca Eme 2019 in predstavnika Slovenije na Pesmi Evrovizije 2019 sta bila kot ljubitelja narave vesela odločitve staršev in otrok, da skupaj posadijo svoje medonosno drevo, ki bo po posaditvi skupaj z njimi odraščalo. V društvu so veseli, da sta Zala in Gašper sprejela predlog in postala prva ambasadorja društva Ohranimo naravo čisto.

Staršem in otrokom, ki so jim sporočili, da se prireditve ne bodo mogli udeležiti, smo člani društva dostavili sadike in sadilni material, dan po prireditvi.

Foto: Karin Ludvik