Rajko Ferk, slovenski slikar, galerist in aforist iz Maribora, ki že leta živi v Dupleku, je prepoznaven doma in po svetu. Njegove slike pa so edinstvene zaradi posebne tehnike, kjer svetloba pronica skozi platno in spremeni sliko, ko je osvetljena z zadnje strani. Razstavljal je že več kot 300-krat, vodi likovno humanitarno društvo RAY&co, in ima v zbirki več kot 1300 slik, vključno z deli drugih avtorjev.

Letos že 15. mednarodna kolonija

Letos bo Ferk med 1. in 3. junijem v občini Duplek organiziral že 15. mednarodno likovno kolonijo Duplek ART. Gre za eno največjih mednarodnih kolonij v Evropi, ki bo letos razstavljala v najmanj petih slovenskim mestih, seveda tudi v Mariboru.

Letošnja tema je AKT; ta je v slikarstvu umetniška upodobitev človeškega telesa brez oblačil. Gre za eno najstarejših in najbolj spoštovanih žanrov v umetnosti, ki poudarja estetiko, anatomijo in lepoto človeške figure. Akti lahko izražajo različne emocije, zgodbe in kulturne vrednote ter pogosto raziskujejo teme, kot so naravnost, intima in človeška forma. Znani umetniki, ki so ustvarjali akte, vključujejo Michelangela, Rafaela in Rembrandta.

Duplek ART poteka v celoti pod organizacijo Rajka Ferka v sodelovanju z Občino Duplek. Velika podpora pride tudi iz starani župana občine Duplek, Mitje Horvata, in društva RAY&co. "Ne privoščim si nekih dopustov, praktično vse vložim v te tri dni Duplek ARTa... Slike, ki jih prodam so del kolonije," razloži Ferk za naš medij Maribor24. "Kdor kupi slike je praktično naš podpornik," pojasni.

Izbrani umetniki:

[[image_1_article_66580]]

Ferk pravi, da je sprehod umetnikov po mariborskem Lentu del kolonije in tudi letos bo povabljene peljal od Vodnega stolpa do Sodnega stolpa na ogled. "Ponosen sem na Maribor. Sem rojen Mariborčan, ampak živim že večji del življenja v Dupleku, že 35 let. Zdaj pa vedno bolj postajam Dupleški," se nasmeji Ferk. Umetniki povabljeni na kolonijo so skrbno izbrani skozi celo letni proces pod določenimi kriteriji. "Imeti morajo dušo in talent... Talentov v Sloveniji je veliko, vsaki drugi bi slikal. Kar je fajn, ampak rabijo osnovo," dodaja Ferk.

Duplek ART je mednarodna kolonija namenjena uveljavljenim umetnikom s talentom in dušo. Kolonija jim omogoča ne le deljenje znanja in razvijanje svoje tehnike, ampak druženje in spoznavanje novih ljudi. Nekateri se dogodka že srčno veselijo.