Maribor danes gosti Festival duševnega zdravja. Na ploščadi pred Ljudskim vrtom so festival pred množico zbranih obiskovalcev otvorili državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež, strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje prof. dr. Ivan Eržen, župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič in predstojnik Centra za duševno zdravje na NIJZ asist. Matej Vinko. Zbrane je navdušil tudi glasbeni gost Leopold I.

Program z zanimivimi vsebinami

Obiskovalci se lahko na 2. Festivalu duševnega zdravja, ki letos poteka v štajerski prestolnici – natančneje na ploščadi pred stadionom Ljudski vrt, udeležijo predavanj in delavnic vrhunskih strokovnjakov na področju duševnega zdravja, obiščejo interaktivne kotičke in stojnice, na katerih se predstavljajo različne organizacije, ki delujejo na področju duševnega zdravja v Sloveniji.

Program je zasnovan tako, da prav vsak najde zase zanimive vsebine - od otrok in mladostnikov, do staršev in bodočih staršev, pa tudi starejši, zaposleni itd. Festival organizira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), letos v sodelovanju z Mestno občino Maribor.

[[image_3_article_66204]]

Duševno zdravje v Sloveniji ni dobro

Prof. dr. Ivan Eržen, strokovni direktor NIJZ, je ob otvoritvi prireditve dejal, da duševno zdravje v Sloveniji ni dobro, tudi razmere v družbi in na sploh niso prijazne duševnemu zdravju. Pri tem je izpostavil različne dejavnike, ki negativno vplivajo na duševno zdravje ljudi, kot je stres, različne krize, pa podnebne spremembe, kar vse ustvarja neko negotovost.

"Na nas je, da ustvarimo pogoje za prebivalce, ki bodo omogočali izboljšanje trendov oz. bodo ustavili negativne trende področju duševnega zdravja," je dejal.

Zakon o duševnem zdravju je bil sprejet leta 2008, nato pa je deset let trajalo do priprave Nacionalnega programa duševnega 2 zdravja MIRA. Po nekaj letih izvajanja programa so bili po besedah prof. dr. Eržena doseženi pomembni uspehi.

"Le človek, ki se dobro počuti lahko razvija svoje sposobnosti"

Sogostitelj letošnjega festivala, župan MOM Aleksander Saša Arsenovič je zbranim na južni ploščadi stadiona Ljudski vrt dejal, da se trudijo v mestu vzpostaviti takšne pogoje, da bodo ljudem omogočili mreženje, druženje, da se pogovarjajo en z drugim, ne pa da vsi samo gledajo v telefone, ekrane. In tudi ti pogoji prispevajo k boljšemu duševnemu zdravju. Pohvalil je neverjetno energijo na festivalu in izrazil upanje, da bodo tudi rezultati današnje prireditve temu primerni.

[[image_1_article_66204]]

Zbrane je nagovoril tudi državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež in poudaril pomen skrbi za dobro duševno zdravje, saj ni zdravja brez duševnega zdravja. "Le človek, ki se dobro počuti, lahko razvija svoje sposobnosti, se spoprijema s stresom v vsakdanjem življenju, učinkovito in plodno dela ter prispeva v svojo skupnost," je dejal.

Ob tem je naštel pomembnejše ukrepe, ki se v Sloveniji uspešno uresničujejo in načrtujejo na področju duševnega zdravja, med drugim deinstitucionalizacijo, večjo dostopnost do storitev za duševno zdravje v skupnostnem okolju, destigmatizacijo oseb s težavami v duševnem zdravju. "Pomembno je, da se zavedamo, da je skrb za duševno zdravje tudi družbena," je dejal in izpostavil nujnost povezovanja različnih sektorjev in politik, da bi skupaj delali na izboljšanju dobrega počutja naše družbe in njenih posameznikov.

Festival kaže različne odtenke duševnega zdravja

Po besedah predstojnika centra za duševno zdravje na NIJZ asist. Mateja Vinka je ta festival kalejdoskop, ki nam bo pokazal različne odtenke duševnega zdravja. Vsaka delavnica, vsako predavanje, vsak pogovor je drobček, ki pomaga sestaviti celovito sliko. "Želimo si, da bi ta festival bil odskočna deska za naše in vaše potovanje k boljšemu duševnemu zdravju. Želimo si, da bi odšli od tod okrepljeni z novim znanjem in orodji za spopadanje z izzivi, navdihnjeni in pripravljeni deliti to izkušnjo z drugimi," je dejal in povabil obiskovalce, naj se prepustijo izkušnji.

"Ustavite se ob stojnicah in interaktivnih kotičkih, prisluhnite razpravam na okroglih mizah, izkoristite kar ponujamo v bogatem programu predavanj in delavnic. Raziščite, sprašujte, povezujte se. Preživite čudovit dan skupaj z nami," je zaključil.

Poleg predavanj in delavnic so danes na festivalu obiskovalcem na voljo tudi številne druge vsebine, prav vsak lahko najde nekaj zase.

Na glavnem odru se bodo tekom dneva potekale štiri okrogle mize, na katerih bodo strokovnjaki z različnih zornih kotov osvetlili duševno zdravje. 3 Častna pokroviteljica festivala je tudi letos predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Medijska partnerja prireditve sta medijska hiša Večer in Slovenska tiskovna agencija. Prireditev bo potekala do 18. ure.

[[image_2_article_66204]]