Dr. med. Polona Kores Testen se je po 21 letih dela v UKC-ju Maribor na Oddelku za reproduktivno medicino in za ginekološko endokrinologijo, odločila za spremembo. V Estetiki Testen se je pridružila svojemu možu, priznanemu estetskemu kirurgu dr. Andreju Testenu, s ciljem poskrbeti za splošno žensko zdravje. Kores Testenova je za Maribor24 razložila, kaj vse ponuja in zakaj se osredotoča na pomlajevanje nožnic, ki je po njenih besedah veliko več kot le estetski poseg.

Sedaj bo imela čas, da se pacientkam zares posveti

Kot nam je uvodoma pojasnila dr. Polona Kores Testen, se že celo življenje posveča motnjam menstrualnega ciklusa ter težavam z neplodnostjo, kar je tudi njena poklicna ljubezen. Vendar je zaradi omejitev splošnega zdravstva iskala spremembo. Sedaj se najbolj veseli tega, da se bo lahko zares posvetila pacientkam, saj je bila v bolnišnici zelo omejena s časom, ki je dodeljen za vsak pregled. Kot pove, so pacienti različni in nikoli ne veš, koliko časa boš potreboval za koga, sploh pri kompleksnih temah, kot so hormonske motnje.

Njen mož, dr. Andrej Testen, sicer že vrsto let izvaja estetske posege v Estetiki Testen, zato sta razmišljala, kako bi skupaj ambulantno obravnavo razširila s storitvami, ki bi poskrbele za splošno dobrobit pacientk. »In sva iz tega stališča razmišljala, da bi se mu pridružila za obravnavo pogostih težav zaradi hormonskih motenj. To so neredni menstrualni ciklusi, menopauzalne težave in neplodnost. Osnovni namen je celostna obravnava ženske, ne samo vizualno zadovoljstvo, ampak tudi  izboljšanje splošnega počutja in ginekološkega zdravja. Kar zajema tudi ginekološke preglede, ginekološki ultrazvok in ultrazvok dojk,« pove naša sogovorka in doda, da se z možem srečata v estetski ginekologiji, saj on že leta izvaja labioplastike - zmanjšanje malih sramnih ustnic in aplicira polnila v velike sramne ustnice. 

V današnjem svetu vlada ideal, kako naj bi ženska zunanja spolovila izgledala

Dr. Polona Kores Testen za Maribor24 pove, da se ženske že dlje časa vedno več ukvarjajo z videzom svojih spolovil. Odkar se popolnoma obrijejo, se dosti bolj opazujejo, na internetu pa vidijo, kako naj bi izgledale, in iščejo razlike. »Ginekologi vemo, da so ženska zunanja spolovila lahko vizualno zelo različna in da so prave nepravilnosti redke, ampak ženske si pač želijo določen tip zunanjega spolovila. Se pravi, da so male sramne ustnice skrite, da je vhod v nožnico ozek in so velike sramne ustnice kot zaobljen hlebček. To je pač zdaj določen ideal,« ob tem razkrije in doda, da sicer ta del operative prepušča možu, saj to že vrsto let počne z odličnimi rezultati.

Kaj točno je pomlajevanje nožnice?

Njen del je medtem bolj intimen, osredotoča se na lasersko pomlajevanje nožnic. Sodeč po njenih besedah ne gre samo za 'popravljanje ohlapnosti', ampak za splošno zdravje nožnice. Specialistka pomlajevanje nožnice priporoča vsem, ki imajo občutek, da ga potrebujejo: »Ko imaš občutek, da so se stvari neprijetno spremenile, kar se definitivno dogaja po vaginalnih porodih, potem pa s samim staranjem

S staranjem gredo namreč ženske skozi velike spremembe. Spreminjajo se tkiva, vse postaja veliko bolj ohlapno, temu se nato pridružuje še suhost nožnične sluznice in stresna inkontinenca, se pravi uhajanje urina med kašljanjem, izvajanjem športa in podobno. Kot pojasni dr. Kores Testenova, se to zgodi, ko tkivo nožnice nima več svoje čvrstosti.

Potem je prav tako velika sprememba izgubljanje hormonov. Glavni spolni hormon estradiol, ki ohranja mlado našo kožo, ožilje, kosti itd., začnemo izgubljati že v perimenopavzi. Jajčniki začnejo starati že po 35. letu zato lahko ženske že po štiridesetem letu opažajo suhost nožnice in ostale težave upada hormonov.

»Ženske smo malo pozabile, da kljub temu da se dolgo počutimo in izgledamo mlade, je čas za rojevanje zgodaj, saj se po petintridesetem letu začnejo jajčniki starati, manj je jajčnih celic, kar se najprej kaže v upadanju plodnosti in kasneje v upadanju spolnih hormonov. In ker živimo dolgo, dober del svojega življenja dejansko preživimo v pomanjkanju hormonov.«

Menopavzo ženske doživimo nekje od petinštiridesetega do petinpetdesetega leta in naenkrat smo brez hormonov, od katerih smo bile celo življenje odvisne. »Vedno več dokazov imamo, da so hormoni zelo pomembni za žensko zdravje. Če ženska pravočasno in seveda pod kontrolo strokovnjaka jemlje hormone, se pravi kot hormonsko nadomestno zdravljenje, se lahko zmanjša umrljivost glede vseh vzrokov. Celo življenje nas 'gor držijo' trije hormoni, ki jih potem kar naenkrat  izgubimo. Ti trije hormoni oz. njihovo neravnovesje, pa nam tudi sicer povzročajo razne nevšečnosti, ki jih je treba urejati. Obravnava hormonskega neravnovesja, to je bila vedno moja osnovna poklicna ljubezen«.

Pomlajevanje nožnice se izvaja na osnovi pregrevanja tkiva

Pomlajevanje nožnice se izvaja z laserjem, ki deluje s pregrevanjem tkiva. »Obnavlja kolagen v vezivnem tkivu nožnice, ki postane bolj čvrsto. In na podlagi tega je potem nožnica ožja, ženske se boljše počutijo pri spolnih odnosih, sečnica se podpre in težave z uhajanjem urina so manjše. Dodatna pomembna lastnost delovanja laserja je še ta, da obnavlja in zadebeli sluznico nožnice, ki začne ponovno boljše delovati. Tako se nožnica pomladi tudi v tem smislu, da je sluznica bolj navlažena in se težave s suhostjo nožnice, občutki srbečice, skelenja odpravijo,« podrobno razloži ginekologinja in doda, da je vse to v sklopu pomlajevanja nožnice. 

Pri pomlajevanju nožnice se le-ta obdela v celoti, tudi sluznica nožnice in sluznica na zunanjem spolovilu - introitus, vhod v nožnico. Pomlajevanje nožnice sicer ne boli. Neprijetno je lahko samo na zunanjem delu, čemur se izognemo z nanosom anestetične kreme.

»Ta efekt na sluznico je zelo pomemben tudi za ženske, ki so obravnavane zaradi karcinoma dojke. Nekatere imajo že preventivno odstranjene jajčnike in zato prezgodaj preidejo v menopavzo. Tiste, ki so imele karcinom, pa ne smejo jemati hormonske nadomestne terapije. Tukaj lahko pomaga laserski poseg. In to so dostikrat mlade ženske,« še razloži ginekologinja.

Izvaja tudi dodatne posege za izboljšanje spolnosti

Dr. Kores Testenova nam zaupa še, da izvaja posege za izboljšanje občutkov v spolnosti. »To so izjemno subjektivne zadeve, o katerih se je treba res konkretno pogovoriti, ali ženska to potrebuje ali ne, kakšne so njene dejanske težave … Za to si je treba vzeti čas,« pove naša sogovorka in doda, da ima občutek, da je 'tabu' tema pri posegih na spolovilih predvsem pogovor o tem, kako vplivajo na spolnost.

[[image_1_article_65862]]

Hkrati v Estetiki Testen izvajajo tudi ultrazvoke dojk in primarne ginekološke preglede. Kot pojasni, je povečevanje dojk še vedno najbolj povpraševan in zahtevan poseg, zato se ji zdi pomembno, da imajo lahko ženske celostno obravnavo na enem mestu. Ultrazvok lahko opravijo preventivno in tudi pred posegom. Včasih vsadki, ki se vstavijo pod mišico, lahko že obstoječe, večinoma nenevarne tvorbe v dojki, potisnejo na površino proti koži in le te zato postanejo bolj tipne in seveda zaskrbljujoče za ženske, ki zato želijo diagnostiko z ultrazvokom.

Za nudenje primarnih ginekoloških pregledov se je medtem odločila predvsem zaradi povpraševanja znank in dolgotrajnih pacientk v UKC Maribor. »Ko si v obdobju, ko potrebuješ pregled enkrat na leto, razen ob težavah in  imaš rad zdravnika, ki ga poznaš in on pozna tebe, greš za njim. Ker je bilo takšno povpraševanje, sem se odločila, da bom delala tudi primarne ginekološke preglede,« še pojasni in doda, da ne opravlja spremljanja nosečnosti, izvaja pa potrditev nosečnosti: »Ženske po zavarovalniških pravilih prvi pregled v nosečnosti opravijo do 12. tedna nosečnosti. Nekatere bi rade že hitreje, kmalu po pozitivnem testu nosečnosti, vedele, kaj se dogaja. Ultrazvoki za potrditev nosečnosti so bili velik del mojega delovanja na Oddelku za reproduktivno ginekologijo in sreča ženske ob pogledu na plod s srčnimi utripi je nalezljiva. To bi res pogrešala«