Danes bo v Mariboru potekala tretja Parada ponosa, na kateri bodo množično zakorakali podporniki sprejemanja in enakosti ne glede na posameznikovo spolno usmerjenost ali identiteto.

Danes se bo v Mariboru odvijala tretja Parada ponosa, na kateri bodo množično zakorakali podporniki sprejemanja in enakosti ne glede na posameznikovo spolno usmerjenost ali identiteto. V štajerski prestolnici sta bili doslej izvedeni le dve paradi ponosa – krstna pred štirimi leti in druga pred dvema. Prve parade leta 2019 se je, kot častni pokrovitelj, udeležil tudi župan Saša Arsenovič. Shodu po središču mesta bo sledil politični program z govorkami in govorci ter kulturno-umetniške vsebine. Dogodek skupnosti LGBTQIA+ letos poteka pod sloganom Iz zakonov v družbo!

Preberite še: V Maribor se vrača parada ponosa: “LGBTQ+ pravice nikoli niso samoumevne”

Parade ponosa se po svetu običajno odvijajo v mavričnem mesecu – mesecu juniju, a kot so nam žepred časom zaupali organizatorji so se zaradi strnjenega vseslovenskega junijskega dogajanje, odločili parado prestaviti na konec poletja. ”S premikom parade ponosa v jesen smo želeli udeležbo na paradi omogočiti čim širšemu krogu ljudi, ki se jim hkrati ne bi bilo treba odpovedati udeležbe na katerem od junijskih dogodkov ali parad ponosa v drugih krajih, ki večinoma potekajo v juniju” so povedali na MKC Maribor.

ČASOVNICA PARADE

15.30 – Zbiranje

16.00 – Začetek povorke

16.30 – Nagovor organizatorja in politično-kulturni program

Pred parado ponosa je ta teden potekala tudi akcija Podpri parado, izobesi zastavo, s katero so posameznike, organizacije in podjetja pozivali, naj z izobešanjem mavričnih zastav javno izrazijo solidarnost do skupnosti LGBTQIA+.

Organizacija z mislijo na nasilje na ljubljanski paradi

Ljubljansko parado ponosa je v juniju zaznamovalo nasilje. Razbito okno enega od LGBTIQ+ prijaznih lokalov v središču prestolnice v noči pred parado, zažiganje mavričnih zastav, pa tudi neposredni napadi na udeležence. Po paradi so policisti obravnavali tudi nekaj sumov kaznivega dejanja. Na nasilje se je odzval tudi Mladinski kulturni center Maribor, v katerem ostro obsojajo vsakršno nasilje, zato so se, ko so izvedeli za dogajanje, ki so ga bili deležni udeleženci in organizatorji Parade ponosa v Ljubljani, takoj odzvali in se pridružili podpisnikom izjave za javnost, ki so jo pripravili v društvu Parada ponosa. ”Pomembno je, da se zoper sovraštvo in diskriminacijo odzovemo takoj, skupaj in povezano, kar je tudi v duhu letošnjega slogana ljubljanske parade ”več skupnosti, en boj,” so bili ob dogajanju junija jasni.

Dogajanje na ljubljanski paradi so spremljali tudi z mislijo na organizacijo parade v Mariboru. Že v preteklosti so svetovali udeležencem, da se po mestu premikajo v skupinah in po odhodu s parade pospravijo mavrične zastave in druge transparente, kar svetujejo tudi tokrat, saj po koncu parade ni mogoče več zagotoviti varovanja udeležencev.