Maribor bo že tretjič odet v mavrične barve.

Po dveh letih bodo v Mariboru ponovno množično zakorakali podporniki sprejemanja in enakosti ne glede na posameznikovo spolno usmerjenost ali identiteto. V štajerski prestolnici sta bili doslej izvedeni le dve paradi ponosa – krstna pred štirimi leti in druga pred dvema. Tretja se bo odvila v soboto, 9. septembra 2023.

Prva parada je bila v Mariboru sprejeta bolje od pričakovanj

Prva parada leta 2019 je bila dobro sprejeta, pravzaprav bolje, kot bi lahko pričakovali. Z njo je mariborska LGBTQ+ zgodba, ki se piše že desetletja, dobila novo poglavje in v čast nam je, da smo prav mi podedovali trdo delo aktivistov in skupin, ki so v Mariboru delovali pred tem,” so nam zaupali organizatorji parade na MKC Maribor. Program Maribor skozi rožnata očala, katerega del je Parada ponosa Maribor, je program Mladinskega kulturnega centra Maribor, ki je javni zavod ustanovljen s strani Mestne občine Maribor.

Obisk prve parade je bil izjemen in kljub nekaj provokacijam je dogodek stekel gladko. Tudi druga parada leta 2021, ki je bila zaradi prazničnega vikenda ob dnevu državnosti sicer nekoliko manj obiskana, je naletela na odlične odzive. Mavrični zastavi sta viseli celo na Rotovžu in Mariborski univerzi – dve neprecenljivi gesti podpore,” menijo člani organizacijske ekipe, ki so prepričani, da lahko sedaj nadaljujejo tudi s tokratno parado.

“Z velikimi dogodki, kot je parada ponosa, utiramo pot”

Organizatorji pa opozarjajo na problem, ki se pojavlja povsod. Zmeraj se namreč pojavlja razkorak med evforijo parade, ko so ulice glasne in barvite in ponosne ter njenim zaključkom, ko se ljudem svetuje, naj ob odhodu snamejo mavrična obeležja, da na poti domov ne tvegajo provokacij ali agresije s strani mimoidočih.

Nekatera mesta so preostalih 364 dni bolj vključujoča, nekatera manj. Prav zato je toliko bolj pomembno, da z velikimi dogodki, kot je parada ponosa, utiramo pot. Čeprav nas v Mariboru na tem področju čaka še veliko dela, sta obe dosedanji paradi dokaz, da smo mu kos.

Kot opozarjajo na MKC Maribor, tukaj ne gre za kakšno posebnost Maribora, ampak je ta nasvet skorajda značilen za parade tudi v (še) bolj odprtih mestih in državah. “Tako pač je: parade ponosa so varen prostor, ki v najbolj iskreni obliki omogočajo brezpogojno vidnost in samo upamo lahko, da se njihovo sporočilo v družbi zadrži tudi po zaključku,” še povedo organizatorji. “Nekatera mesta so preostalih 364 dni bolj vključujoča, nekatera manj. Prav zato je toliko bolj pomembno, da z velikimi dogodki, kot je parada ponosa, utiramo pot. Čeprav nas v Mariboru na tem področju čaka še veliko dela, sta obe dosedanji paradi dokaz, da smo mu kos,” so prepričani.

Zakaj je parada ponosa pomembna oziroma sploh potrebna?

Parada ponosa je v prvi vrsti namenjena osebam, ki pripadajo skupnostim LGBTQIA+ in je tako pomembna platforma za njihovo opolnomočenje. Parada ponosa je pomembna, ker slavi in povzdiguje skupnosti in osebe, ki so bile zgodovinsko marginalizirane in zanemarjene, pojasnjujejo na MKC Maribor.

Parade ponosa, ki jih danes poznamo kot velike obeležitve in proslave, namenjene vidnosti LGBTQ+ oseb, imajo korenine v samih začetkih organiziranih gibanj za LGBTQ+ pravice. Razvile so se iz protestnih shodov, ki so obeleževali izgrede, s katerimi so se omenjene skupnosti uprle policijskemu nasilju, diskriminaciji in marginalizaciji. Povezovanje LGBTQIA+ oseb torej ni naključje; to je bilo zelo dolgo nujno za njihovo preživetje, ker v širši družbi zanje ni bilo podpore, zaščite ali zastopanosti. Parade ponosa so poklon tej zgodovini, proslavitev teh skupnosti in priložnost, da brez strahu povedo svoje zgodbe, delijo svoje izkušnje — da so vidne in da lahko avtentično obstajajo v domačem okolju,” razlagajo organizatorji.

LGBTQ+ pravice nikoli niso samoumevne in prav to je osnovno sporočilo, ki ga poudarja tudi naša parada.

Protestniško zapuščino pa parada nosi še danes, ko sicer res živimo v bolj liberalni družbi in so bile dosežene številne zmage na področju enakopravnosti, a se kljub temu še zmeraj borimo proti diskriminaciji in nevidnosti v družbi – marsikje pa ta boj ponovno postaja srhljivo podoben tistemu izpred pol stoletja, saj se vse pogosteje pridobljene pravice, ki bi jih morali imeti za samoumevne, znajdejo na zatožni klopi,” še pojasnjujejo organizatorji in dodajo, da LGBTQ+ pravice nikoli niso samoumevne in da je to osnovno sporočilo, ki ga poudarja parada.

Organizatorji so že zavihali rokave

Ekipa programa Maribor skozi rožnata očala in MKC Maribor so že zavihali rokave in začeli s pripravami. “Trenutno imamo potrjen termin in izbran slogan, ki zaenkrat še ostaja skrivnost. Začeli smo tudi s pridobivanjem dovoljenj za izvedbo javnega shoda, počasi pa se gradi tudi organizacijska ekipa,” so nam povedali njeni člani.

S pripravami so začeli že v januarju, tekle bodo vse do parade ponosa v septembru, vendar z različno intenziteto. V začetku leta se ukvarjajo predvsem s pridobivanjem dovoljenj, vsebinskim načrtovanjem, grajenjem organizacijske ekipe, pripravi se promocijska kampanja … Dober mesec pred parado se sestavi prostovoljska ekipa, na dan dogodka pa potrebujejo vsaj 30 do 50 prostovoljcev in prostovoljk, ki pomagajo, da se dogodek sploh lahko zgodi.

Program Maribor skozi rožnata očala je sicer aktiven celotno leto

V okvirju programa Maribor skozi rožnata očala MKC Maribor sicer organizira več aktivnosti na področju LGBTQ+ skupnosti. Med tradicionalne dogodke programa Maribor skozi rožnata očala sodi na primer vsakoletni Samorogov roadtrip, tridnevno druženje, ki je posvečeno ustvarjanju, grajenju skupnosti in skupnemu raziskovanju LGBTQ+ tematik. Veliko je tudi dogodkov, kot so razstave in pogovori – v zadnjih dveh letih so pripravili dve fotografski razstavi Eme Širec na temo draga oziroma kraljic preobleke – s katerimi želijo izpostaviti različne teme, povezane s skupnostjo.

V programu sodelujejo tudi z drugimi slovenskimi LGBTQ+ organizacijami. V lanskem letu so organizirali vikend delavnico s TransAkcijo iz Ljubljane, kjer so posebej nagovorili tudi trans osebe. “V marcu bo pri nas gostovalo društvo DIH s serijo delavnic Kvir na čil z raznolikim naborom aktivnosti in vsebin, skozi vse leto pa sodelujemo z Legebitro, ki na MKC Maribor vsako zadnjo sredo v mesecu izvaja brezplačno anonimno testiranje na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi,” povedo na MKC Maribor.

Varen prostor za LGBTQ+ osebe so tudi petkovi družabni večeri vsak drug petek v jedilnici Hostla Pekarna. Srečanja ob igrah, prigrizkih in klepetu so odprta za vse, ki se želijo podružiti z ekipo Maribor skozi rožnata očala, se povezati z drugimi LGBTQ+ osebami ali pa preprosto preživeti nekaj ur v sproščenem, odprtem vzdušju.

Kot še pojasnjujejo v programu Maribor skozi rožnata očala, poskušajo z nekaterimi aktivnostmi izobraževati ali začeti dialog o neki temi, z drugimi izpostavljajo lokalno umetnost in kulturo, s tretjimi promovirajo zdravje znotraj skupnosti … vse pa imajo skupnega to, da so za obstoj in dobrobit LGBTQ+ oseb v Mariboru ključnega pomena in da pogosto polnijo vrzeli v ponudbi, ki so v tej regiji še zmeraj globoke.