Šparglji so okusna in hranljiva zelenjava, ki jo lahko uživamo predvsem spomladi. So dober vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki imajo številne koristi za zdravje. Tukaj je pet razlogov, zakaj je dobro jesti šparglje:

Bogati so z vitamini in minerali

Šparglji so dober vir vitamina A, C, E in K, pa tudi folatov, kalija, magnezija in fosforja. Ti vitamini in minerali so bistveni za ohranjanje dobrega zdravja. Vitamin A je pomemben za zdravje oči, vitamin C krepi imunski sistem, vitamin E je antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami, vitamin K pa je pomemben za strjevanje krvi. Folati so pomembni za razvoj ploda, kalij pa uravnava krvni tlak. Magnezij je pomemben za delovanje mišic in živcev, fosfor pa je pomemben za zdravje kosti in zob.

Imajo antioksidativne lastnosti

Šparglji so bogati z antioksidanti, kot so flavonoidi in polifenoli. Ti antioksidanti ščitijo celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo celice in prispevajo k razvoju bolezni, kot so rak, bolezni srca in možganska kap.

Izboljšajo zdravje prebavnega sistema

Šparglji so dober vir prehranskih vlaknin, ki so pomembne za zdravo prebavo. Prehranske vlaknine pomagajo pri gibanju črevesa, preprečujejo zaprtje in spodbujajo rast koristnih bakterij v črevesju.

Lahko pomagajo pri hujšanju

Šparglji so nizkokalorična zelenjava, ki je bogata z vodo in prehranskimi vlakninami. To jih naredi odlično izbiro za tiste, ki želijo shujšati ali vzdrževati zdravo telesno težo. Prehranske vlaknine vas napolnijo in vam pomagajo, da se dlje časa počutite siti, kar lahko pomaga pri nadzorovanju vnosa kalorij.

Lahko krepijo zdravje srca

Šparglji so dober vir kalija, ki pomaga uravnavati krvni tlak. Prav tako so bogati z nitrati, ki se v telesu pretvorijo v nitrit, ki lahko pomaga sprostiti krvne žile in izboljšati pretok krvi.