Na prvi pogled se zdi zobna ščetka preprost pripomoček. Vendar pa je njena vloga pri ohranjanju ustnega zdravja ključna. Da bi zobna ščetka učinkovito odstranjevala zobne obloge in bakterije, jo je potrebno redno menjati. Ne glede na to, ali uporabljate ročno ali električno zobno ščetko je redna menjava ključna za zdravje vaših zob in dlesni, pravijo zobozdravniki.

Zobne ščetke je pametno menjati na vsake tri mesece

Zobozdravnica podjetja Sonic Dental, Hajra Sarwar, je za britanski Mirror svetovala: "Zobno ščetko je priporočljivo zamenjati vsake tri mesece ali prej, če so ščetine razdrapane. Obrabljene ščetine so manj učinkovite pri čiščenju zob in dlesni,'' in dodala, da je zobne ščetke pametno menjati tudi po preboleli bolezni, da preprečite, da bi ponovno zboleli. 

Sčasoma se ščetine ščetke za zobe obrabijo in postanejo manj učinkovite pri odstranjevanju zobnih oblog in plaka. Obrabljene ščetine se lahko upogibajo in ne dosežejo vseh kotičkov zob, kar lahko povzroči nastanek zobnega kamna in kariesa.

Enako je dejala za električno zobno ščetko, medzobne ščetke, ki so zasnovane za čiščenje manjših in večjih medzobnih prostorov pa je potrebno menjati precej pogosteje. "Medzobne ščetke zamenjajte vsakih sedem do deset dni ali prej, če so ščetine videti obrabljene ali obrabljene ali če se žica začne deformirati. Lahko se hitro obrabijo, zlasti ob redni uporabi," je dejala Hajra Sarwa.