Na kalifornijski univerzi so izvajali študijo o pozitivnih učinkih smeha na človeški organizem in odkrili so, da na zdravje vpliva presenetljivo ugodno.

Med najboljšimi občutji je zagotovo iskren smeh, ki zbližuje ljudi in gradi trdna razmerja. Že preprost nasmešek lahko spremeni ozračje v prostoru in med neznanci sproža prijateljsko atmosfero, hkrati pa nas ohranja zdrave!

Znižuje krvni pritisk

Ljudje, ki načrtno znižujejo raven krvnega pritiska imajo manj možnosti za srčni napad ali kap. Že majhno znižanje tlaka zmanjša verjetnost srčne kapi za kar 20 odstotkov.

Zmanjša vrednosti stresnih hormonov

Reguliranje stresnih hormonov simultano zdravi anksiozno motnjo in slabe vplive kortizola na delovanje telesa. Poleg tega pa nizke vrednosti stresnega hormona pozitivno vplivajo na imunski sistem. Poskusite se nasmejati s sodelavci na delovnem mestu, sprostite napeto atmosfero ob napornem dnevu in hkrati zajemite zdravilne učinke smeha.

Pozitivno vpliva na mišice

Korist tega, da se veliko smejemo je tudi razvijanje trebušnih mišic. Kadar se krohotamo se mišice razširjajo in ožijo, kar je podobno kot pri načrtni vadbi. Poskusite vpeljati smeh v svojo vadbo in naredite pot do izklesane postave bolj prijetno.

Izboljša zdravje srca

Smeh je odlična kardio vadba, še posebej za tiste, ki zaradi bolezni ali poškodb ne morejo izvajati drugačnih treningov. Hehet spodbudi delovanje srčne mišice in porabi podobno vrednost kalorij, kot ura sprehoda v počasnem tempu.

Pospešuje delovanje T – celic

T – celice so specializirane celice imunskega sistema, ki jih v telesu moramo aktivirati sami. Smeh je dober način, da začnejo delovati in pomagajo v boju pri premagovanju bolezni. Naslednjič, ko se vas loti prehlad, se veliko smejte!

Sproži sprostitev hormonov sreče

Endorfini so hormoni sreče in naravni protibolečinski agenti. S smehom se v telesu sprosti večja količina endorfinov, kar ima blagodejne učinke na kronično bolečino in pozitivno počutje nasploh.

Poskrbi za splošno dobro počutje

Smehljanje povečuje splošen občutek dobre volje. Zdravniki so potrdili, da se ljudje s pozitivnim pristopom k življenju bolje spopadajo z boleznimi, kot tisti, ki življenje vrednotijo bolj negativno. Zato – bodite nasmejani, krohotajte se in živeli boste dlje!