Znanstveniki menijo, da bi to lahko predstavljalo preboj pri zdravljenju zobnih težav pri ljudeh.

Fotografija je simbolična

Morski psi imajo edinstveno sposobnost obnove zob, kar je zanimiva lastnost. Japonska raziskovalna skupina se ne trudi ljudi spremeniti v morske pse, vendar jih zanima, ali bi lahko delili to sposobnost. Nadaljevali so študijo iz leta 2021, ki je pokazala, kako zdravilo, usmerjeno v gen USAG-1, vpliva na število zob pri živalih, in se zdaj osredotočajo na ljudi.

Ljudje do 2030 z več zobmi?

Načrtujejo klinično preskušanje zdravila do leta 2024, s ciljem, da bi bilo uporabno za javnost leta 2030. Vodilni raziskovalec Kacu Takahaši je povedal, da sanja o možnosti rasti novih zob in se že dolgo ukvarja s to idejo. Verjame, da bi zdravilo za ponovno rast zob postalo pomemben dodatek k protezam in vsadkom. Prepričan je, da mu bo uspelo. Takahaši je leta raziskoval potencial ponovne rasti zob in se osredotočil na vlogo genov pri rasti zob, poroča Metropolitan.

Ključ do rasti zob je identificirani gen, ki vpliva na število zob. Beljakovina USAG-1 omejuje rast zob pri miših, vendar so z razvijanjem zdravila za blokiranje te beljakovine uspeli spodbuditi rast novih zob pri miših.

Znanstveniki menijo, da bi to zdravljenje lahko predstavljalo preboj pri zdravljenju zobnih težav pri ljudeh. Nekateri ljudje trpijo za genetsko boleznijo, ki preprečuje rast zob, vendar obstaja upanje za njihovo zdravljenje.

Takahaši trdi, da so pri ljudeh že odkrili potencial za tretji niz zob, kar bi lahko aktivirali z gensko manipulacijo. Klinični preizkusi naj bi se začeli prihodnje leto, in če bodo uspešni, bi lahko do leta 2030 ljudje imeli več zob. To odkritje predstavlja pomemben korak naprej v dentalnem zdravju.