Kupovanje zamrznjene hrane se je zelo razširilo, saj je zelo enostaven način, kako za dlje časa ohraniti živila, ki so nam nato na razpolago, kadarkoli bi jih potrebovali ali bi si jih zaželeli. Toda kot pravijo izkušeni kuharji, so vsaj 4 živila, ki jih ne bi nikoli smeli kupiti zamrznjenih.
Kruh
Čeprav je morda priročno kupiti zamrznjen kruh, ki ga samo spečete ali odmrznete, kuharski mojstri opozarjajo, da tega nikar ne počnite. Težava je predvsem v konsistenci. Ko testo zamrzne, se namreč njegova konsistenca spremeni in če ste ljubitelj kruha in pekovskih izdelkov, dobro veste, da je med sveže pečenim ter zamrznjenim kruhom gromozanska razlika. Tak kruh prav tako ne vsebuje več vseh hranilnih snovi, ki jih ima svež kruh. Če le imate to možnost, v trgovini kupite svež kruh ali si nadenete predpasnik in ga specite sami.
Jagode
Če želite izven sezone jagod kaj peči s priljubljenim sadežem boste verjetno posegli po zamrznjenih jagodah. Toda priznani kuharji to odsvetujejo. Zaradi svoje strukture se jagode prenasičijo z vodo in po odtajanju hitro razpadejo.
Zamrznjenih jagod ne priporočajo niti v smutijih, ker so preveč vodene in smuti nima tiste lepe kremaste konsistence, ampak postane voden. Enako velja za pripravo katerekoli torte ali sladice z jagodami.
Seveda je najbolje kupiti sveže sezonsko sadje, če pa ste že kupili zamrznjene jagode, si iz njih naredite kompot, ki ga lahko dodate palačinkam ali ponudite kot samostojno sladico, svetuje Sarah Gunderson, kuharica in inštruktorica na šoli kulinarike Auguste Escoffier.
Sladice iz listnatega testa
Takšno testo slabo prenaša zamrzovanje. Zamrznjene sladice iz listnatega testa, kot so rogljički, so v notranjosti vlažne in kot pravijo strokovnjaki so na splošno le žalostna različica tistih svežih iz pekarne ali iz lastne kuhinje.
Brokoli
Po mnenju vrhunskih kuharjev zamrznjen brokoli med kuhanjem postane kašast, premehak. Stebla so gumijasta in brez okusa, pravijo strokovnjaki za prehrano. Nekateri pravijo tudi, da je brokoli zelo občutljiva zelenjava, ki ne “zamrzne dobro”. Z zamrzovanjem namreč izgubi večino značilnega okusa, in kar je še huje, izgubi veliko hranilnih snovi. Z drugimi besedami, če to zelenjavo uživate zamrznjeno, ne boste iz nje dobili vseh prehranskih koristi, kot če uživate svež brokoli. Ledeni kristali lahko razbijejo rastlinske celice, v katerih se skrivajo vitamini in minerali.