Z značilnim aromatičnim vonjem in okusom je Štajersko prekmursko bučno olje nepogrešljivo v domači kulinariki.
Najpogosteje se uporablja za prelive k solatam. Ampak bučno olje se lahko uporablja skoraj povsod: za mariniranje, za pripravo omak, za prelive testenin, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice in za pripravo različnih namazov. Pravi gurmanski užitek pa je vaniljev sladoled prelit z bučnim oljem.
Bučno olje je dragoceno darilo narave, polno mineralov in vitaminov, ki mu zaradi izjemnih sestavin pravimo tudi "studenec mladosti". Bučno olje omamno diši in je prijetnega globokega okusa z nežnimi podtoni. Je tudi povsem naravno in lahko ima pozitivne učinke na telo ter počutje.
[[image_2_article_65519]]
Uporabite bučno olje tudi sami
Ob prihajajoči pomladi so tako v Oljarni Kocbek posebej za vas pripravili dva spomladanska recepta, kjer lahko bučno olje najbolje uporabite. Pa dober tek!
Mešana solata z jabolkom
Sestavine:
- 300 g mešane solate,
- celo jabolko,
- granatno jabolko,
- 4 manjše redkvice,
- bučna semena,
- bučno olje,
- kis (lahko domači jabolčni kis ali balzamični kis),
- sol,
- česen.
[[image_3_article_65519]]
Priprava:
- Solato narežemo, operemo in odcedimo. Pustimo jo v posodi in posolimo ter dodamo stisnjen česen po okusu.
- Granatno jabolko izdolbemo, navadno jabolko narežemo in dodamo na tanke lističe narezane redkvice.
- Vse skupaj prelijemo z bučnim oljem in kisom.
Če želite solati dodati nekoliko bolj eksotično noto, ji dodajte še posušene brusnice, rozine, indijske oreščke ali domače orehe.
Testeninska solata s paradižnikom, kumaro in bučnim oljem
Sestavine:
- 250 g testenin (penne, farfalle, ali po izbiri),
- 2 paradižnika, narezana na kocke,
- 1 srednja kumara, narezana na kocke,
- 1/4 skodelice svežih nasekljanih listov bazilike (po želji),
- 1/4 skodelice Štajersko prekmurskega bučnega olja,
- 2 žlici balzamičnega kisa,
- sol in poper po okusu.
[[image_1_article_65519]]
Priprava:
- Skuhajte testenine in jih odcedite ter ohladite.
- V veliki skledi združite testenine, paradižnike, kumare in baziliko.
- V manjši skledi zmešajte bučno olje in balzamični kis ter prelijte po solati.
- Previdno zmešajte s soljo in poprom.
Solato postavite v hladilnik za vsaj 30 minut, da se okusi prepojijo. Pred serviranjem po želji okrasite s svežimi listi bazilike.