1. Naravni rezervat Ormoške lagune

Ormoške lagune, ki obsegajo 55 hektarjev, so mokrišče, locirano v rečnem ekosistemu Drave ob Ormoškem jezeru. Sestavljene so iz plitvih bazenov s trstičjem in rogozovimi sestoji, obkroža pa jih poplavni gozd, ki predstavlja redek primer mehkolesne rečne loke v Sloveniji. To mokrišče je zaradi svoje vloge v ohranjanju številnih ogroženih vrst ptic izjemnega nacionalnega in mednarodnega pomena.

[[image_1_article_65544]]

Ormoške lagune pokrivajo 1,5 kilometra dolgo učno pot z informativnimi tablami in opazovališči. V rezervatu domujejo vodni bivoli, ki preprečujejo prekomerno zarast območja. Te živali so odporne na vremenske razmere, rade se zadržujejo v vodi in na močvirnatih predelih. Ormoške lagune so ključnega pomena za ohranjanje več ogroženih vrst ptic, med njimi je rjavi lunj, ki gnezdi samo tu, in druge redke vrste. Prav tako so lagune pomembna selitvena postojanka ptic in dom redkih vrst nevretenčarjev ter vidre.

2. Pot med krošnjami Rogla

Pot med krošnjami, ki se razteza na vrhu Rogle na 1517 metrih nadmorske višine, vam omogoča edinstven sprehod skozi mogočne pohorske gozdove. Na 1043 metrov dolgi poti, ki vodi do 20 metrov nad tlemi med smrekami, vas bodo navdušile adrenalinske in poučne postaje. Pot zaključuje 37 metrov visok stolp, s katerega se razprostira nepozaben razgled na pohorske gozdove, dolino in ob jasnem vremenu vse do slovenskih Alp in čez meje Slovenije.

[[image_2_article_65544]]

3. Lovrenška jezera

Lovrenška jezera predstavljajo eno izmed najbolj slikovitih izletniških destinacij, ki se ponaša z edinstvenim naravnim okoljem. Čeprav je pohodniška pot preprosta, obiskovalcem ponuja bogato nagrado v obliki čudovitih razgledov in stika z neokrnjeno naravo.

[[image_3_article_65544]]

Nahajajo se na visokem barju v srcu Pohorja med Roglo in Ribniškim Pohorjem, so skupina manjših jezerc, ki se napajajo izključno z vodo iz padavin in so obdana z rušjem. Za obiskovalce je urejena lesena tlakovana steza, ki omogoča suho prečkanje barja in prepoveduje hojo po močvirnem terenu. Na vhodu v barje stoji razgledni stolp, s katerega se odpira čudovit pogled na Lovrenška jezera, kar obiskovalcem nudi edinstveno naravno izkušnjo.

4. Donačka gora

Donačka gora, vrh severno od Rogatca, geografsko spada med Karavanke in ponuja čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico. Z zahodnega vrha, kjer stoji visok kamnit križ, se v lepem vremenu odpira pogled na Boč in njegovo okolico, pa vse do osrednjih Kamniško-Savinjskih Alp in Pohorja. Na zahodnem vrhu najdemo tudi vpisno skrinjico in slovensko zastavo.

[[image_4_article_65544]]

Donačka gora ima dva skoraj enako visoka vrhova, zahodnega in vzhodnega. Večina planincev izbere zahodni vrh za cilj svojega pohoda, medtem ko le redki podaljšajo vzpon za dodatnih 20 minut do tehnično zahtevnejšega vzhodnega vrha na stari Žetal, do katerega je možen tudi dostop po krajši plezalni poti. Donačka gora je znana po 27 ha velikem naravnem rezervatu, ki je kot pragozd zavarovan od leta 1965. V Sloveniji obstajajo samo trije bukovi gozdovi s pragozdnim značajem, Donačka gora pa je eden izmed njih.

5. Green Lake - Športno rekreacijski center

Športno rekreacijski center Green Lake predstavlja prvo tovrstno destinacijo, ki na enem mestu združuje športne aktivnosti, sprostitev, zabavo in možnost preživljanja počitnic. Razteza se na impresivnih 10 hektarjih skrbno urejenih zelenih površin v Kidričevem, kjer obiskovalci lahko uživajo v raznovrstnih aktivnostih v objemu neokrnjene narave.

[[image_5_article_65544]]

Center nudi široko paleto možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, od športnih igrišč in poti za tek ali kolesarjenje do območij za piknike in sprostitev, kar omogoča obiskovalcem, da prilagodijo dan svojim željam in potrebam. Green Lake je idealna destinacija za družine, športne navdušence in vse, ki iščejo kraj za oddih od vsakdanjega mestnega vrveža.

6. Botanični vrt Univerze v Mariboru

Pod vznožjem Pohorja, v bližini Hoč, se razprostira Botanični vrt Univerze v Mariboru, ki obsega osem hektarjev in vabi obiskovalce od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Vrt, ki se nahaja na območju nekdanjega grajskega parka nekaj kilometrov južno od Maribora, ponuja bogato in raznoliko vegetacijo, vključno z avtohtonimi in tujimi vrstami dreves, grmov in cvetlic. Obiskovalci se lahko udeležijo vodenih ogledov in tako poglobijo svoje znanje o rastlinah ali pa preprosto uživajo v sprostitvi in druženju v naravi.

[[image_6_article_65544]]

Botaničnem vrt pritegne z raznolikimi vrstami narcis, rododendroni, mogočnimi drevesi in priložnostjo za občudovanje cvetočih vrtnic. Med drevesi najdemo tudi več kot 120 let stare sekvoje, obsežen klek, kavkaške jelke, kanadske čuge, Lawsonove ciprese, rdečelistno bukev, macesne, magnolije in tise, tako domače kot eksotične vrste.

7. Zipline Čebelji let

Za konec še nekaj adrenalinskega. Na posestvu Sončni raj, ki se nahaja v neposredni bližini Maribora, vas čaka zipline spust 'Čebelji let', ki je ne le najdaljši dvosmerni zipline v Sloveniji, ampak tudi izvrstna zabava za vso družino.

[[image_7_article_65544]]

Ta edinstvena zipline proga je dvosmerna, kar pomeni, da udeleženci po dveh vožnjah pristanejo nazaj na izhodiščni točki. Oblikovana je tako, da posnema let čebel, kar dodaja poseben čar, saj se začetek in konec potovanja odvijata pri ogromnem umetnem panju, zgrajenem posebej za to atrakcijo. Ta avanturistična izkušnja ponuja ne le adrenalin, ampak tudi priložnost, da se družine skupaj zabavajo in uživajo v lepotah naravnega okolja, ki obdaja posestvo.