V dobi vremenskih izzivov slovensko sadje cenimo vse bolj in bolj. Med priljubljenimi lokalnimi majskimi poslasticami so tako tudi jagode, katerih prihod na police naših trgovin smo že komaj čakali.

Jagoda je priljubljeno jagodičevje, ki izvira iz Severne Amerike in Čila. V Evropo so jo prinesli v 17. stoletju, danes pa jo gojijo po vsem svetu. V Sloveniji imamo dolgo tradicijo pridelave jagod, saj so že v 19. stoletju veljale za pomemben kmetijski pridelek.

Danes so slovenske jagode poznane po svoji visoki kakovosti in odličnemu okusu. Pridelujejo jih na sončnih legah, kjer zorijo pod nadzorom strokovnjakov, ki skrbijo za to, da so jagode vedno sveže, sočne in polne okusa.

Uživamo jih lahko sveže, jih uporabimo za sladico ali pa jih predelamo v marmelade, sokove, sirupe in druge dobrote. Jagode so bogate z vitamini in minerali, kot so vitamin C, kalij, mangan in folna kislina. So tudi dober vir antioksidantov, ki varujejo naše celice pred poškodbami.

Jagode so bogate z vitamini, minerali in antioksidanti, ki imajo številne pozitivne učinke na naše zdravje.

  • Vitamin C: Krepi imunski sistem, varuje celice pred oksidativnim stresom in pospešuje celjenje ran.
  • Kalij: Uravnava krvni tlak, zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in pomaga pri uravnavanju telesne teže.
  • Mangan: Pomemben je za presnovo kosti in vezivnega tkiva, pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi in krepi imunski sistem.
  • Folna kislina: Pomembna je za razvoj ploda pri nosečnicah, zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in nekaterih vrst raka.
  • Antioksidanti: Varujejo celice pred oksidativnim stresom, ki lahko poškoduje celice in povzroči nastanek bolezni.

Poleg tega so jagode tudi dober vir prehranskih vlaknin, ki so pomembne za prebavo in pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi.

Jagode kar tako ali pa v okusnih jedeh

V maju, ko so jagode najbolj sočne in sladke, lahko z njimi pripravimo številne okusne jedi. Priljubljena je jagodna skuta, ki jo lahko naredimo s svežimi ali zamrznjenimi jagodami. Za osvežilno sladico lahko pripravimo jagodni sladoled ali smoothie, rdeče in slastne lepotice pa se izvrstno podajo tudi v štruklje, pite ali mafine.

Seveda pa ne gre pozabiti na vselej kultno kombinacijo … Jagode s čokolado.

Lokalno pridelane jagode omamnega okusa čakajo na policah trgovine Jager, njihovo kot jagode svežo ponudbo pa najdete tukaj.

Kam po pristne slovenske jagode?

Ko se nam zahoče jagod, pa se, sedaj ko se približuje višek njihove sezone, poraja vprašanje, kje jih najdemo. Naj vam namignemo, da so sladke jagode lokalnih slovenskih pridelovalcev v teh dneh že prispele na police trgovin Jager, kar pomeni, da jih je v tem tednu skorajda obvezno dodati v Jagrovo nakupovalno košarico.