Lajfstajl

Se pogosto zbujate med 3. in 5. uro zjutraj? To vam sporoča vaše telo…

Uredništvo , 27.07.23 ob 12:05

Zdrav spanec je ključnega pomena za naše dobro počutje in zdravje, zato je pomembno poskrbeti za ustrezno spanje in počitek.

Se pogosto zbujate med 3. in 5. uro zjutraj? To vam sporoča vaše telo…

V tradicionalni kitajski medicini ima vsak organ v telesu določeno uro ali del dneva, ko je njegova energija na vrhuncu. Vsak del telesa je povezan tudi z določenimi čustvi.

Če se recimo zbudite med 1. in 3. uro zjutraj, kitajska medicina pravi, da bi to lahko pomenilo, da so vaša jetra preobremenjena. Odgovoren je za razstrupljanje našega telesa in predelavo naših čustev vsako noč. Morda ste prejšnji dan jedli nekaj nezdravega, kar ni ustrezalo vašemu telesu, popili preveč alkohola ali imate nerazrešeno jezo ali visoko stopnjo stresa in napetosti.

Za boljše spanje se priporočajo sprostitvene vaje

Po tradicionalni kitajski medicini je med 3. in 5. uro zjutraj obdobje za pljuča in čas, ko mora telo še spati. Če se v zbujate temu delu noči, je to lahko posledica neravnovesja v pljučih, predvsem pri dihanju. Motnje spanja v tem času pomenijo, da nekaj ovira vašo sposobnost globokega in pravilnega dihanja.

Neravnovesje se lahko kaže tudi kot piskajoče dihanje, kašelj, astma ali hitro obolenje. To je seveda povezano s čustvenimi dejavniki, kot je morda žalost zaradi soočanja z izgubo. Če se ob tem času zbudite, so priporočljive sprostitvene vaje – na primer dihalne vaje. Telo moramo ohranjati toplo, da pomagamo pljučem pri oskrbi telesa s kisik.