Lahko je precej nadležno, ko se jagode začnejo kvariti že po nekaj dneh, vendar je razlog verjetno to, da jih shranjujete na napačen način. Večina ljudi namreč pusti jagode v originalni plastični embalaži, kar je eden najslabših načinov za shranjevanje, saj lahko posoda postane vlažna in topla. Jagode, kot tudi drugo jagodičevje, pa so večinoma sestavljene iz vode in bodo hitro začele plesneti, saj imajo izjemno občutljivo lupino.

Obstaja preprosta rešitev

Morda se zdi ohranjanje svežih jagod nemogoče, vendar je Amy Cross, avtorica večih kuharskih knjig za varčevanje s hrano nedavno povedala, da za to obstaja preprosta rešitev. Vse, kar potrebujete, je navaden steklen kozarec, ki preprečuje, da bi plesen prišla do jagod, saj deluje kot ovira za preprečevanje izpostavljenosti zraku in vlagi. Ta način shranjevanja vam vzame dodatnih 10 minut, jagode in drugo jagodičevje pa bo ostalo sveže veliko dlje.

Za začetek operite jagode v veliki skledi, da očistite morebitno odvečno umazanijo, saj se lahko jagode zaradi morebitnih bakterij hitro pokvarijo. Kasneje beli kis in vodo nalijte v drugo posodo, nastavite časovnik in pustite, da se jagode za dve minuti namakajo. "Nujno je, da te jagode pustite namakati v raztopini le dve minuti. Če jagode pustite v vodi dlje časa, bodo začele proces fermentacije. Takrat ne bo več pomembno, kaj počnete z njimi, ne bodo trajale," poudarja Amy.

Po dveh minutah vzamete jagode iz raztopine in jih ponovno sperete. Nato položite jagode na čisto brisačo, kjer naj se sušijo približno tri ure. Kuharica pri tem poudarja, da morajo biti jagode popolnoma suhe, saj lahko kakršna koli vlaga hitro povzroči nastanek plesni. Ko so jagode suhe, položite papirnato brisačo na dno steklenega kozarca in nato začnete previdno vanj polagati tudi jagode.