Čisto vsak kos perila zahteva posebno obravnavo, kar pogosto pomeni preizkušanje različnih detergentov in programov pranja. Kljub temu pa se lahko rešitev za boljše rezultate skriva v nepričakovani sestavini.

Črni poper, več kot le začimba

Črni poper, ki ga poznamo predvsem po svojem ostrem in pikantnem okusu, ima številne uporabne lastnosti, ki segajo onkraj kuhinje. Ena izmed teh je tudi izboljšanje procesa pranja perila. Ključna sestavina v črnem popru je namreč piperin, naravni alkaloid, ki ima mnoge presenetljive lastnosti, poroča portal City magazine.

Med pranjem lahko piperin prepreči krčenje tkanine in ohranja barve oblačil bolj žive. Poleg tega pa črni poper tudi učinkovito odstranjuje neprijetne vonjave.

Ena čajna žlička za en boben perila

Uporaba črnega popra pri pranju perila je preprosta. Dodati je potrebno eno čajno žličko mletega črnega popra v boben pralnega stroja skupaj z običajnim detergentom. Je pa priporočljivo zmanjšati količino detergenta, saj črni poper pomaga ohraniti svežino oblačil brez prekomernih kemikalij. Je pa uporaba naravnega sredstva, kot je na primer črni poper, tudi bolj prijazna do okolja in zdravja, kot kemikalije v detergentih