Strokovnjaki so razkrili pet lastnosti, ki jih imajo inteligentni ljudje. Raziskave so pokazale, da življenjske navade o našem inteligenčnem kvocientu povejo veliko več, kot si morda mislimo.

Strokovnjaki so razkrili pet lastnosti, ki jih imajo inteligentni ljudje. Raziskave so pokazale, da življenjske navade o našem inteligenčnem kvocientu povejo veliko več, kot si morda mislimo.

Pogosto preklinjate

Ko gre za psovke, je običajna predpostavka, da so tisti, ki veliko preklinjajo leni, neizobraženi, brez ustreznega besedišča in nimajo samokontrole. Študija, ki jo je objavil časopis Language Sciences, je pokazala povezanost med pogostostjo kletvic in širino besednega zaklada. Tisti, ki pogosteje preklinjajo imajo bogatejši besedni zaklad od ljudi, ki tega ne počnejo.

Živite v popolnem neredu

Strokovnjaki iz univerze v Groningenu so ugotovili, da lahko bolj razmetana miza privede do bolj jasnega razmišljanja in večje koncentracije kot popolnoma urejena in pospravljena miza do zadnje potankosti. Dokazali so, da ljudje razmišljajo bolj jasno, če jih obdaja kaos.

Ste nočne ptice

Raziskava izpred nekaj let, ki je preučevala spalne navade študentov v Madridu je ugotovila, da sta inteligenca in spalni vzorec med seboj močno povezani. Izkazalo se je namreč, da so tisti študenti, ki so ostali budni pozno v noč, dosegali boljše rezultate pri logičnem sklepanju, kar je dober pokazatelj inteligence in sposobnosti razmišljanja izven ustaljenih vzorcev. Med znanimi nočnimi pticami so denimo ameriški predsednik Barack Obama, Charles Darwin in Keith Richards.

Ste bolj ljubosumni

Inteligentni ljudje so običajno bolj nagnjeni k ljubosumju, je pokazala raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Virginiji. Za inteligentne ljudi je značilna močna samokontrola, zato lahko dejstvo, da so njihovi partnerji nezvesti, povsem podre njihov, drugače sicer “popolnoma varen” notranji svet.

Več in pogosteje uživate alkohol

Če imate radi alkohol, potem je to eden od znakov, da ste inteligentni, sta pokazali dve večletni raziskavi. Razlogi za to neobičajno povezanost so evolucijski, naši predniki so namreč alkohol sprva uživali nenamerno in slučajno. Ko pa je pitje alkohola postalo namensko, so ga najprej začeli piti pametni ljudje, ki so bolj naklonjeni novih izkušnjam, pravijo strokovnjaki.