Kljub resnosti situacije lahko sedaj, ko se priporoča, da ostajamo doma, trenutke izkoristimo v največji meri. Tudi z ogledom filmov. Izbrali smo nekaj filmskih predlogov, med njimi pa boste našli nekaj novosti, pa tudi katero od večnih klasik. Katere filme pa bi predlagali vi?

Prihodnji dnevi ponujajo precej časa, ki ga lahko izkoristimo tudi za ogled filmov. Za vas smo pripravili nekaj predlogov ...

Začnimo s filmskimi novostmi – na letošnjih oskarjih je zablestel predvsem korejski Parasit (The Parasite), ki slovi predvsem po pronicljivem, satiričnem humorju in izvrstni režiji. Precej prahu sta dvignila tudi Scorsesejev The Irishman, ki je nastal pod Netflixovo taktirko ter prav tako Netflixov The Marriage Story s Scarlett Johannson v glavni vlogi. Od najnovejših filmov se splača pokovko speči ob vojnem 1918, Tarantinovem Bilo je nekoč v Hollywoodu ter vsesplošnem zmagovalcu, ki navduši tudi take, ki Marvelovega sveta sicer ne poznajo, Jokerju.

Zgrešiti ne morete niti z vohunskim in akcijskim oskarjevcem, ki ima povrhu še odlično glasbo, Argo, simpatičnim, uporniškim Lady Bird …

Slovensko in kakovostno

Pa slovenski filmi? Tudi ti so več kot vredni ogleda. Lanski vrhunci so celovečerna drama Polsestra, politično obarvan Vsi proti vsem ter Oroslan, za družinsko stiskanje na kavču pa priporočamo Gajin svet ter lanski mladinski film Košarkar naj bo. Za nekaj drugačnega se lahko podate tudi v slovenske dokumentarne filme ter si ogledate zgodbo majhnega otoka v filmu iOtok.

Večne klasike

Če ste bolj za klasiko, nikakor ne morete zgrešiti s Hitchcockovimi legendami – Ptiči, Dvoriščno okno, Psycho, Vertigo … Podate se lahko tudi v ogled mojstrovin posameznih režiserjev ter preučite celotne opuse. Morda Tarantina, Scorseseja, Jacksona? Izbira je vaša.

Za nekoliko bolj umetniško, neklasično izbiro priporočamo mojstrovine Wesa Andersona (The Grand Budapest Hotel), ki so pravo vizualno popotovanje.

Ne Hollywooda?

Če ste naveličani hollywoodskih filmov, velja prevetriti tudi svet tujejezičnih filmov. Če še vedno vztrajate pri angleščini, si privoščite nekaj britanskega humorja kot je recimo ta v komediji Smrt na pogrebu (Death at the Funeral) ali pa odprite novo poglavje in si privoščite francoske komedije. Predlagamo La Familie Belier ter Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? oziroma po angleško Serial Bad Weddings.

Nostalgija

Vas zajema nostalgija in si želite boljših časov? Potem so izvrstna izbira za vračanje v preteklost tudi stari, še črno-beli filmi. Se spomnite To so gadi, Ko to tamo peva, Moj ata, socialistični kulak in podobnih filmov? Če potrebujete zapolnitev še kake ure, pa je vselej varna odločitev klasični Kekec. Če ga vaši otroci še ne poznajo, je prav slednji nujna izbira.

Malo groze ne škodi

Ste bolj pristaši grozljiv in srhljivk? Potem se, če vas trenutne razmere niti malo ne strašijo, priporoča ogled filma Contagion, ki prikazuje širjenje smrtonosnega virusa, med grozljivkami pa priporočamo Pet Semetary, posnet po istoimenski knjigi Stephena Kinga, The Quiet Place, ki kmalu dobi nadaljevanje ter kultno serijo filmov s Hannibalom Lecterjem z začetnim Ko jagenjčki obmolknejo.