Ali veste, da so kašmir uporabljali že plemiči v rimskem cesarstvu in da je od 18. stoletja naprej to vlakno postalo priljubljeno tudi med evropskimi kraljevimi družinami in aristokrati? O kašmirju ste verjetno tudi vi marsikaj že slišali. Toda, ali ste se kdaj že vprašali, zakaj je tako priljubljen material tudi med spanjem?

Na to vprašanje vam bomo skušali odgovoriti v nadaljevanju tega članka.

Kaj je kašmir?

Kašmirska volna pa še danes velja za eno najbolj prestižnih in tudi najdražjih naravnih vrst tekstila. Res pa je, da je njen ugled povsem upravičen, saj se ponaša s številnimi edinstvenimi lastnostmi.

Kašmir ima specifičen postopek pridelave. Kašmirska volna se pridobiva na območju Himalaje, in sicer z izčesavanjem spodnjega sloja kožuha kašmirskih koz. Te živijo na izjemno visokih nadmorskih višinah, zato so se morale prilagoditi nizkim temperaturam tudi do 40° pod ničlo.

Spodnji del kožuha velja za najbolj finega, zato je tudi kašmirska volna izjemno mehka. Bistveno pa je, da je tovrstne volne najvišje kakovosti zelo malo (za izdelavo enega puloverja je potrebna voln od 3 do 5 koz), zato ni nič presenetljivega, da je ta material izredno iskan.

Glavne značilnosti kašmirskih vlaken

Že ob samem dotiku kašmirja lahko hitro opazimo, da je material izjemno nežen na dotik, hkrati pa poskrbi za edinstven občutek prestiža. Če le pomislimo na njegov edinstven način pridobivanja, potem lahko upravičeno pričakujemo od njega le številne pozitivne lastnosti:

 • Mehkoba: Kot smo že zapisali je kašmir izjemno mehak na dotik in ustvarja razkošen občutek mehkobe. K njegovi mehkobi bistveno pripomorejo njegova vlakna, ki so majhnega premera.
 • Izolativnost: Ker živijo kašmirske koze v območju ostrega podnebja z ekstremno nizkimi temperaturami, se tudi kašmir ponaša z izjemni izolativnimi lastnostmi. Znano je, da je kašmir kar 8-krat bolj izolativen kot na primer običajna ovčja volna.
 • Prožnost: Kašmirska vlakna so zelo prožna, zato se ne mečkajo. Zaradi tega se izdelki iz kašmirja maksimalno prilegajo uporabniku in dolgo časa obdržijo svojo prvotno obliko.
 • Visoka vsebnost vlage: Za kašmir je značilno, da ima visoko vsebnost vlage, s spreminjanem vlažnosti pa se spreminja tudi njegova izolativnost. Zato je primeren za vse letne čase – tako za hladno kot tudi za toplo obdobje.
 • Naraven material, ki diha: Za razliko od sintetičnih vlaken kašmir zelo dobro diha. Zaradi tega pripomore k uravnavanju telesne temperature in preprečuje potenje.
 • Hipoalergenost: Ker je kašmir popolnoma naraven material, je manjša verjetnost za pojav raznih alergij, kot so alergije na pršice ali kožne alergije.
 • Dolga življenjska doba: Če je kašmir pravilno vzdrževan, vam bo dolgo služil.

Zakaj izbrati odejo iz kašmirja?

Če želite sebi privoščiti le najboljše, potem za kakovosten spanec izberite odejo iz kašmira in na ta način poskrbite za prijetno spalno okolje. Zaradi svojih edinstvenih lastnosti, velja kašmirska volna za eno najbolj prestižnih naravnih polnil, poleg tega pa je tudi mehka, voljna in lahka.

Poleg tega, pa obstaja še ogromno drugih razlogov, zakaj je odeja iz kašmirja za vas najboljša izbira:

 • Volnena odeja iz kašmirja je mehka na otip, zato ustvarja razkošen občutek in izjemno prijeten spanec v vseh letnih časih.
 • Zaradi svojih izjemnih izolativnih lastnosti in visoke vsebnosti vlage, vas pod odejo iz kašmirja nikoli ne bo zeblo, poleti pa vam ne bo vroče.
 • Odeja iz kašmirja je zelo lahka v primerjavi s toploto, ki jo ponuja. Zato je na sebi praktično ne boste občutili.
 • Ker se kašmirska vlakna ne mečkajo in so prožna, bo imela odeja iz kašmirja vedno enako obliko, vlakna pa se med seboj ne zbijejo.
 • Volnena odeja iz kašmirja je zelo zračna, saj kašmirska vlakna zelo dobro dihajo, hkrati pa se neprestano prilagaja temperaturi telesa. Zato se lahko brez skrbi poslovite od nočnega potenja.
 • Zaradi svojih hipoalergenih lastnosti je odeja iz kašmirja idealna za vse tiste, ki imate alergije na prah ali pa kožne alergije.
 • Odeja iz kašmirja je preprosta za vzdrževanje. Perete jo lahko v pralnem stroju na 30°C in jo preprosto posušite na zraku.

Skozi stoletja so kašmir uporabljali kot simbol elegance. Več kot očitno pa je, da se lahko pohvali tudi z drugimi edinstvenimi lastnostmi, zaradi česar pripomore k prijetnemu spalnemu okolju. Če želite sebi in svojim najbližjim privoščiti le najboljše, potem je odeja iz kašmirja najboljša izbira.