V današnjem svetu se vse bolj zavedamo pomena zdrave prehrane, ki v hitrem tempu življenja pripomore k boljšemu počutju, telo oskrbuje z več energije in pomembno vpliva na funkcijo prebave.

Zdrav življenjski slog že predstavlja osnovno odgovornost do sebe pri veliko posameznikih. Pomembno je, da se naučimo pravilnega kombiniranja živil in da za odpornost imunskega sistema dodajamo tudi superživila, ki vsebujejo vitamine, vlaknine in beljakovine. V ta namen so v Pekarni Grosuplje na tržišče poslali prvi super kruh, ki je drugačen od ostalih pekovskih izdelkov, saj vsebuje 6 superživil.

Chia semena in kvinoja – prihodnost zdrave prehrane

Med osnovna superživila spadajo semena – še posebej chia semena, ki so plod oljne kadulje in so izjemno bogata z omega 3 maščobnimi kislinami. 100 gramov teh semen vsebuje toliko omega 3 kot kilogram lososa, prav tako pa vsebujejo toliko kalcija kot pol litra mleka, magnezija kot kilogram mandljev, kalija kot dve banani in toliko vlaknin kot 350 gramov otrobov.

Izpostaviti velja še kvinojo, ki velja za čudežno hrano sodobnega časa. Inki so kvinojo svoj čas poimenovali kar mati vseh semen in jo zaradi bogate hranilne vrednosti častili kar po božje. Rastlina vsebuje izjemno veliko beljakovin, več kot katerokoli drugo žito, poleg tega pa še osem esencialnih aminokislin. Vsebuje skoraj štirikrat več kalcija kot pšenica, tudi dvakrat več fosforja in pol več železa. Za tiste, ki želijo izgubiti težo, je dobra novica tudi to, da vsebuje precej manj ogljikovih hidratov, kot ostala žita.

Jejte zeleno

Že Popaj nas je naučil, da špinača daje moč. To zeleno superživilo je posebej priporočljivo za športnike in nosečnice, izjemno je tudi v boju proti staranju. Bodočim mamicam špinača koristi zaradi vsebnosti folne kisline, deluje protivnetno in proti utrujenosti. Zelo mala količina špinače pa zadosti dnevnim priporočilom za vitamin K, ki prispeva za močne kosti.

Drugo zeleno izjemno zdravo živilo je matcha, ki je mlet prah pridelanega zelenega čaja in je eno najbolj zdravih prehranskih dopolnil. Prah vsebuje kofein, theanin, ki sprosti telo, ogromno antioksidantov, hkrati pa kuri kalorije, pospeši presnovo in z visoko vsebnostjo vitaminov in mineralov razstruplja telo in dviga razpoloženje ter koncentracijo.

Blagodejen prah

K čudežnim praškom, ki nas delajo močnejše, gotovo lahko prištejemo spirulino in kurkumo. Spirulina je modrozelena alga, ki pomaga preprečevati posledice alergij, krepi imunski sistem, pripomore k nadzorovanju visokega krvnega pritiska in holesterola ter varuje celo pred rakom!

Živilo, ki prav tako varuje pred rakom je kurkuma, začimba pridobljena iz korenine podobne ingverju. Rumena začimbnica čisti kri in prebavila, pomaga pri težavah z jetri, žolčnikom in deluje proti hepatitisu. Spodbuja izločanje žolča in holesterola.

Kako vse to vnašati v telo?

Takšno je na primer podjetje Don Don, v sklopu katerega deluje tudi Pekarna Grosuplje. Morda vaša prva misel na kruh ni povezana z zdravjem, kar se pri podjetju trudijo spremeniti. Na tržišče so poslali prvi super kruh, ki je drugačen od ostalih pekovskih izdelkov, saj vsebuje kar 6 superživil!

Super kruh Pekarne Grosuplje ima hrustljavo skorjico, ki ji koruzni zdrob in sezam dajeta sončno rumeno barvo. Vsebuje chia semena, špinačo, matcho, spirulino in kurkumo in na 100 gramov izdelka ponudi kar 7 gramov prehranskih vlaknin. Poln je tudi beljakovin, ki zagotavljajo 15 odstotkov celotne energijske vrednosti. Beljakovine prispevajo k povečanju in vzdrževanju mišične mase ter ohranjajo zdravje kosti. Sedaj lahko pašteto namažete brez slabe vesti in si privoščite zdrav obrok v stilu, ki ste ga navajeni.

O uspešnosti znamke priča tudi nagrada TRUSTED BRAND 2019. Na že 13. podelitvi je Pekarna Grosuplje v kategoriji kruha in pekovskega peciva prejela priznanje, kot zaupanja vredna znamka za kruh in pekovske izdelke po izboru potrošnikov.