Sladoled je eden izmed najbolj priljubljenih prigrizkov, sploh ko je vreme toplo ali vroče. Vendar vsebuje veliko sladkorja, ima veliko kalorij, pogosto pa ima tudi umetne dodatke, zato ima iz zdravstvenega vidika slab sloves. Na Huffpostu so zato več dietetikov vprašali, kaj bi se zgodilo, če bi sladoled jedli vsak dan. Je nujno slab za naše zdravje?

Kaj so dobre lastnosti sladoleda, o katerih redkokdaj kaj slišimo?

Na splošno se dietetiki strinjajo, da je sladoled kalorično živilo z visoko vsebnostjo sladkorja in maščob, ki ga lahko uživamo v zmernih količinah, tudi če se držimo načel zdrave prehrane. Na trgu je veliko sladoledov z različnimi prehranskimi profili, zato je vedno pomembno brati etikete. Ampak ena porcija sladoleda običajno vsebuje toliko sladkorja in nasičenih maščob, kot jih naj bi zaužili v celem dnevu. Vendar to ni nujno razlog za popolno opustitev sladoleda.

Registrirana dietetičarka Edwina Clark pravi, da je res, da sladoled vsebuje veliko nasičenih maščob in sladkorja, vendar je lahko vsakodnevni del zdrave prehrane. Pravzaprav ima nekaj koristi za zdravje. Samo ena kepica sladoleda ob sicer zdravi prehrani ne bo pokvarila vašega zdravje. "Poleg tega je sladoled vir kalcija, magnezija in B12 ter pogosto poskrbi za užitek in nostalgijo, ki sta pomembni funkciji hrane," je dejala.

Kakšne pa so dobre lastnosti sladoleda? "Beljakovine in maščobe, ki jih najdemo v sladoledu, lahko pomagajo upočasniti absorpcijo sladkorja, kar je z vidika krvnega sladkorja boljše kot nekaj, kot so gumijasti medvedki, ki so skoraj izključno iz sladkorja in bodo še bolj dvignili vaš krvni sladkor," je dejala Maggie Michalczyk, še ena registrirana dietetičarka. "Prav tako dobite malo beljakovin in kalcija, ko jeste sladoled."

Še ena dietetičarka, Tamar Samuels, je medtem izpostavila, da sta mleko in smetana dober vir vitamina A, bistvenega hranila za spodbujanje zdravja oči in podpiranja imunskega delovanja. "Višja vsebnost maščobe v sladoledu lahko povzroči tudi večjo sitost v primerjavi z drugimi sladicami, ki imajo večinoma veliko sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov," še je povedala.

Kaj pa 'bolj zdrave' alternative?

Če se zaradi zdravja zatekate k alternativam sladoleda, kakšnem nemlečnem sladoledu, pa imamo za vas slabo novico. Nemlečni sladoledi imajo še vedno veliko sladkorja in maščob. Prav tako pa proizvajalci nemlečnemu sladoledu dodajo veliko dodatnih sestavin, da dobijo enak okus pravega. Nekateri lahko vsebujejo umetna sladila, konzervanse, sredstva za zgoščevanje, dodatne aditive ...

Velikost je pomembna

Ne glede na to, ali se boste odločili za nemlečni sladoled ali za pravi sladoled, vsi tri dietetičarke poudarjajo, da če boste sladoled jedli vsak dan, je najpomembnejša stvar, na katero morate biti pozorni, velikost porcije. Priporočajo največ eno kepico na dan.

Prav tako je pomembno, da na svojo prehrano gledate kot na celoto. Če čez dan pojeste kup sladkorja, potem pa še jeste sladoled, to nikakor ni zdravo. Če pa jeste večinoma zelenjavo in zdrave maščobe, vam kepica sladoleda zagotovo ne bo uničila zdravega prehranjevanja.

Vendar je dobra novica, da je očitno uživanje sladoleda le lahko del zdrave prehrane. Kljub temu priporočamo, da tega ne uporabljate kot izgovor, da začnete sladoled jesti čisto vsak dan, sploh če tega niste počeli do sedaj.