Preverite, kdaj se morate zazreti v nebo.

Mesec avgust zaznamuje več nebesnih pojavov. Ta mesec bomo namreč lahko opazovali kar dve polni Luni. Ena se je že zgodila 1. avgusta 2023 ob 20.32, 31.avgusta 2023 ob 3.36 pa bomo priča še modri Luni.

Zakaj je modra, če sploh ni modre barve?

Izraz “modra Luna” se uporablja za poimenovanje druge polne Lune v enem mesecu. Gre za nebesni pojav, ki se zgodi približno vsakih 2,5 let. Tudi če jo imenujemo modra Luna, bo njena barva povsem običajna, njeno bravo namreč določajo atmosferski pogoji na Zemlji in je izjemno redko, da bi prevzela modri odtenek.

31. avgusta bo Luna najbližja, največja in najsvetlejša polna Superluna leta 2023. Izjemno blizu bo v luninih kilometrih od Zemlje, in sicer na 357,377 kilometrov.

Pojav dveh polnih Lun v enem koledarskem mesecu je relativno redek dogodek. Zadnjič, ko smo imeli mesec z dvema polnima Lunama, je bilo oktobra 2020, naslednjič pa bo maja 2026.

Saturn bo viden z golim očesom

Preden bomo lahko opazovali modro Luno, pa se lahko v noči iz 26. na 27. avgusta zazremo v nebo in opazujemo Saturn, ki bo izjemno blizu Zemlji. Takrat bo naš planet namreč med Saturnom in Soncem. To je priložnost, da opazujmo planet z obročem brez kakršnih koli pripomočkov.