Pistacije niso le okusne, so tudi zelo zdrave in bogate z beljakovinami, antioksidanti ter vlakninami, zato so odlično redno prehransko dopolnilo. Če še niste prepričani, ali jih želite vključiti v svojo prehrano, vas bo teh pet koristi za zdravje, povezanih z rednim uživanjem, morda spodbudilo, da si premislite.

Pozitivno vplivajo na zdravje srca

Pistacije so bogate z antioksidanti, vključno z beta-karotenom in gama-tokoferolom, ki ju najdemo v vitaminu E. Ti antioksidanti pomagajo znižati raven holesterola in krvni tlak, kar zmanjšuje tveganje za bolezni srca, poroča Index.hr.

Pomagajo pri uravnavanju telesne teže

Kljub visoki vsebnosti maščob imajo pistacije malo kalorij, kar lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže. Še več, njihova visoka vsebnost beljakovin in vlaknin lahko poveča občutek sitosti, pomaga zmanjšati skupni vnos kalorij in spodbuja dolgoročno izgubo teže.

Izboljšajo prebavni sistema

Zahvaljujoč vsebnosti vlaknin v pistacijah redno uživanje te le-teh spodbuja zdravo delovanje prebavnega sistema. Uživanje pistacij pomaga izboljšati redno odvajanje blata in podpira koristne črevesne bakterije.

Krvni sladkor ohranjajo v mejah normale

Pistacije imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da skorajda ne vplivajo na raven sladkorja v krvi. Vsebujejo tudi antioksidante, karotenoide in fenolne spojine, ki lahko celo znižajo raven sladkorja v krvi, še poročajo.

Pomagajo zaščititi oči

Pistacije so bogat vir antioksidantov, luteina in zeaksantina, ki sta ključna za zdravje oči. Tako pomagajo zaščititi oči pred poškodbami, ki jih povzroča modra svetloba in s starostjo povezana degeneracija.