Tako kot naša telesa se tudi naši možgani s staranjem spreminjajo. Starejši kot smo, težje si v spomin prikličejo informacije. Toda dobra novica je, da imamo dejansko velik nadzor nad tem, da ohranjamo svoje možgane zdrave in preprečujemo prezgodnje staranje – in to se začne pri vsakodnevnih navadah. Tu so napake, ki jih je treba odpraviti čim prej.

Premalo socialnih interakcij

"V naši kulturi je tako običajno, da med življenjem počasi izgubljamo svojo socialno mrežo," je za Huffpost dejal dr. Zaldy Tan, direktor programa za spomin in zdravo staranje pri Cedars-Sinai. "Imeti moramo nekakšno socialno mrežo, na katero se lahko obrnemo, kadarkoli jo potrebujemo - ali tudi če mislimo, da je ne potrebujemo. Vsakič, ko srečamo nekoga novega vzpostavimo novo povezavo v naših možganih med možganskimi celicami," je pojasnil Tan.

Poleg tega se je pokazalo, da močna socialna mreža izboljšuje razpoloženje, kar je povezano z zdravjem naših možganov.

Svoje možgane ohranjate aktivne – vendar le tako, da vedno znova počnete iste stvari

Možgane je treba spraviti izven cone udobja. Učenje nečesa novega tvori povezave med našimi možganskimi celicami in pomaga ohranjati možgane mladostne. Vedno bi morali širiti svoja miselna obzorja.

Odmislite kronični stres, ki ga nosite s seboj

Stres je del vsakdanjega življenja in naša telesa si lahko običajno hitro opomorejo od določenega stresnega dogodka ali situacije. Težava je, ko ta stres postane kroničen - in ga ne obravnavamo.

Pomembno je, da se zavedamo tega stresa in ga sproščamo ves dan, na primer, da smo pozorni na svoje misli in upočasnimo dihanje.

Vsako noč si prizadevate za dovolj spanca, vendar kakovost ni dobra

Tudi če si prizadevate za priporočenih sedem do devet ur spanja na noč, se boste naslednji dan zbudili utrujeni, če je kakovost vašega spanca slaba. Količina in kakovost spanca sta bistveni za zdravje možganov.

Za izboljšanje kakovosti spanja Tan priporoča, da določite dosleden čas za spanje, zmanjšate količino alkohola, zmanjšate vnos tekočine pred spanjem, se izogibate pomirjevalom in zdravilom za spanje.

V svoj življenjski slog ne vključujete telesne dejavnosti

Telesna vadba, zlasti kardiovaskularna, pa tudi vaja za izgradnjo mišic, ohranja možgane mladostne. Pravzaprav lahko poveča rastne hormone v možganih, kot so živčni dejavniki, ki spodbujajo zdravje in dobro počutje možganov.

Poleg vadbe Tan priporoča, da telesna aktivnost postane del vašega življenjskega sloga. Ko postane vseživljenjska navada, ima številne koristi, od zmanjšanja stresa do povečanega pretoka krvi v možgane.