Vedno postanete utrujeni, ko pojeste večji obrok? Strokovnjaki pravijo, da počitek po obroku ni najboljši - najbolj zdravo bi bilo, če bi se malo sprehodili. Predstavljamo najpogostejše razloge, zakaj se po jedi počutimo utrujeni in kako jih premagati.

Proces prebave zahteva dodatno energijo

Prebava zahteva energijo, zato vaše telo po obroku preusmeri pretok krvi v vaš prebavni sistem, zaradi česar se počutite počasni, pravi dr. Arunesh Kumar, pulmolog in specialist za respiratorno medicino. Proces prebave telesu vzame večino energije, zato je občutek utrujenosti pogost.

Nekatera živila dodatno povzročajo utrujenost

Nekatera živila, na primer tista z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali maščob, lahko povzročijo povišanje krvnega sladkorja, kar povzroči utrujenost. Hrana, bogata z beljakovinami in ogljikovimi hidrati, povzroči, da se ljudje počutijo bolj zaspane kot druga hrana. Poleg tega uživanje hrane proizvaja serotonin v telesu, ki igra ključno vlogo pri izboljšanju vašega razpoloženja in cikla spanja.

Inzulin se proizvaja v večji meri

Obilen obrok lahko sproži sproščanje hormona inzulina, kar lahko povzroči zaspanost. Znano je, da nekatera živila povzročajo zaspanost zaradi svoje sestave ali prisotnosti posebnih spojin. Na primer, živila, bogata z aminokislino triptofan, kot so puran, mlečni izdelki in oreščki, lahko povečajo raven serotonina v možganih, kar spodbuja sprostitev in zaspanost. Živila, bogata z ogljikovimi hidrati, pa sprožijo sproščanje inzulina, kar še poveča sedativne učinke triptofana, pravi strokovnjak.

Kako prenehati biti utrujen po obroku?

Občutek utrujenosti po kosilu lahko omilite z upoštevanjem teh nasvetov:

Odločite se za lažje obroke

Izberite obroke z uravnoteženo količino beljakovin, vlaknin in zdravih maščob, da zagotovite trajno energijo. Izogibanje težki hrani, bogati z ogljikovimi hidrati, lahko pomaga preprečiti nihanja krvnega sladkorja, ki povzročajo zaspanost, pravijo strokovnjaki po navajanju Kurirja.

Izberite polnovredna živila

Poleg lažjih obrokov se osredotočite na polnovredna živila, kot so sadje, zelenjava, puste beljakovine in polnozrnata žita. Ključna je tudi hidracija. Tako lahko pitje vode čez dan pomaga ohranjati raven energije.

Če občutek utrujenosti kljub prilagoditvi prehrane ne mine, se posvetujte z zdravnikom, da izključite druge zdravstvene težave.