V Mariboru se bo danes z ognjemetom zaključil letošnji Festival Lent, ki se po nekajletnem premoru ponovno ponaša z glavnim prizoriščem na plavajočem odru na Dravi. Organizatorjem je nekoliko ponagajalo vreme, a kljub temu so prve ocene uporabnosti novo zgrajene konstrukcije ob Vodnem stolpu pozitivne.

Ognjemet ob zaključku Folkarta

Festival Lent je v svoji 26. izvedbi med drugim gostil kubansko glasbeno legendo Juana De Marcosa Gonzalesa, zimzelena Đorđeta Balaševića in Vlada Kreslina, romski simfonični orkester iz Budimpešte in 30. folklorni festival Folkart. Prav v čast slednjega bo nebo nad Mariborom nocoj, tik pred polnočjo (23.59), ponovno osvetlil ognjemet.

Danes so na programu med drugim še nastopi zasedb Prismojeni profesorji bluesa, Soulfingers in Monophonics. Glavni oder na Dravi pa je rezerviran za še zadnji, najbolj veličasten nastop folklornih skupin iz Argentine, Črne Gore, Kenije, Peruja, Rusije, Srbije in Slovenije.

Dobri odzivi kljub slabemu vremenu

Kljub dežju in hladnemu vremenu so odzivi na novo prizorišče dobri. “Kljub slabemu vremenu imamo polne tribune,” je za povedal direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina. “Vidi se, da so ljudje ta oder pogrešali,” je dodal.

Dober obisk po njegovih besedah beležijo tudi na drugih odrih, celo v Mestnem parku, kjer vreme najbolj kroji dogajanje. “Zopet zaznavam nek pozitivizem, ljudje se imajo lepo, in to je ravno tisto, kar želimo prinesti mestu. Tega mestu tudi najbolj manjka,” je povedal.

Festival ponudil nekaj novosti

Letos so pripravili nov programski cikel Pozor! Muzika na cesti!, v okviru katerega se v središču mesta predstavljajo glasbeniki z izvirno in kakovostno glasbo, ki ne prisega na komercialne zakonitosti.

Zgodba Festivala Lent se je začela leta 1989, ko so člani KUD Študent prvič organizirali mednarodni folklorni festival in ga naslednje leto predstavili pod imenom Folkart. Po osamosvojitvi Slovenije in ustanovitvi kulturnoprireditvenega centra Narodni dom Maribor so dogajanje razširili in leta 1993 priredili prvi Festival Lent, ki je poleg folklore ponudil še številne druge dogodke.

STA