V Kulturno prosvetnem domu Vlada Pipana v Šentilju bo to nedeljo, 12. maja, ob 19. uri na ogled gledališka predstava Kulturno-umetniškega društva Marice Kerenčič Pesnica z naslovom Burka o jezičnem dohtarju

Predstava, ki jo je režiral Jože Kašman, je delo neznanega francoskega avtorja. Njen izvirni naslov je Farsa o mojstru Pathelinu (La Farce de Maître Pathelin), nastala pa je v drugi polovici 15. stoletja ter ostala aktualna in igrana vse do današnjih dni. Glavni (anti)junak zgodbe je advokat oziroma »jezični dohtar«, ki mu posel ravno ne cveti, zato se bolj kot s pravom ukvarja z načrti, kako ukaniti naivnega in pogoltnega suknarja – trgovca z blagom in priti do blaga za novo obleko. Prevara, ki jo skrbno domisli, uspe. In tu bi se zgodba o jezičnem dohtarju lahko zaključila, če ne bi bil dohtarjev pohlep brezmejen. Jezični dohtar (spet s svojo računico) namreč sprejme pravdo, v kateri taisti suknar toži svojega pastirja, ki bi mu naj kradel ovce. Dohtar pouči pastirja, kako se naj zagovarja, dobi pravdo, a sledi presenetljiv razplet … Kdo bo torej tisti, ki bo na koncu tenko piskal, in kdo bo »ovca«?!

[[image_1_article_65985]]

Gre za tretjo celovečerno predstavo pesniških gledališčnikov 

V predstavi, katere premiera je bila marca letos v Pesnici in traja uro in deset minut, sodeluje 12 članov KUD Marice Kerenčič iz Pesnice. Prvo gostovanje so opravili v Štandrežu, zamejskem kraju pri italijanski Gorici, sledilo je več ponovitev predstave po tukajšnjih okoliških krajih, nazadnje so bili pesniški gledališčniki v sosednji Kungoti. "Predstava šele sedaj začenja svoje pravo življenje. Z njo se nam obeta še veliko gostovanj," nam je povedal Matjaž Partlič, tajnik omenjenega društva. 

Predstavo si bo ogledal tudi regijski selektor Linhartovega srečanja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Burka o jezičnem dohtarju se namreč skupaj s predstavo Tri sestre Kulturnega društva Pavza iz Selnice ob Dravi poteguje za državni nivo sklada. 

Omenimo, da je Burka o jezičnem dohtarju tretja celovečerna predstava pesniške dramske skupine, katere dejavnost so obudili v letu 2019. Prva predstava je bila komedija Kandidatka Ditka in šofer, s katero so na festivalu komedije v Pekrah leta 2023 prejeli nagrado za najboljšo režijo (Tone Partljič), druga pa Čaj za dve. Igralka Andreja Senčar je za svojo vlogo v komediji Čaj za dve na letošnjem festivalu prejela nagrado za najboljšo komedijantko festivala.

[[image_2_article_65985]]

Cena vstopnice za predstavo znaša 6 evrov, v predprodaji jih lahko kupite v Zoky's pubu.