Lokalno

Srpsko kulturno društvo Maribor obljublja nepozabno “srbsko čago” ob 20. obletnici

Tea Tošić, 25.03.19 ob 05:50

Društvo šteje okoli 200 članov, ki jih vežejo številne aktivnosti. Dejavni so na področju folklore, povezuje jih tudi glasba ter dramsko-literarna in športna dejavnost.

Srpsko kulturno društvo Maribor letos praznuje 20. obletnico delovanja. Vizija društva je ohranjati in negovati srbski jezik, kulturo in tradicijo srbskega naroda v slovenskem prostoru, vse v duhu medkulturnega dialoga. »To predstavlja zelo širok spekter potencialnih dejavnosti, a primarno želimo močneje povezati srbsko skupnost na teh prostorih in ljudi že od majhnih nog pobližje spoznati z našo kulturno dediščino. Obenem jim dajemo priložnost, da spoznajo tudi druge kulture skozi razna potovanja, dogodke ipd.,« nam pojasni Bojan iz SKD Maribor.

Vežejo jih številne aktivnosti

Društvo šteje okoli 200 članov, ki jih vežejo številne aktivnosti. Dejavni so na področju folklore, povezuje jih tudi glasba ter dramsko-literarna in športna dejavnost. Njihova najmočnejša aktivnost je zagotovo folklorna sekcija, ki je zaslužna za prepoznavo društva, saj je nekako najbolj zanimiva za širši krog ljudi.  Plesalci so stari vse od štirih let pa vse tja do 70 let.

»Skozi ples in petje želimo ohraniti del bogate srbske kulture in jo prenašati na naslednje generacije. V bistvu ni nikakršnih omejitev, dobrodošel je vsak ljubitelj srbskih tradicionalnih plesov in petja, ne glede na starost in narodnost. Tudi predznanje ni pomembno, saj se je večina sedanjih članov pridružila brez kakršnihkoli izkušenj,« pojasni Bojan.

Srbsko glasbo ohranjajo tudi z narodnim orkestrom

Pristno in tradicionalno srbsko glasbo obujajo tudi z narodnim orkestrom, ki folkloriste redno spremlja na nastopih. Tudi orkester sestavljajo glasbeniki širokega starostnega razpona. V društvu vedno stremijo k temu, da bi pritegnili še več glasbenikov, ne glede na starost in narodnost.  Med drugim je pevsko-glasbena sekcija posnela že svoj samostojni album tradicionalnih pesmi.

Njihova želja je tudi, da se člani izobražujejo tudi na književnem in dramskem področju. V društvu imajo ob tem namenu skupino otrok, ki jih želijo spodbuditi h kreativnem razmišljanju skozi pisano besedo in gledališko igro. Poznavanje srbskega jezika, cirilice in pomembnih zgodovinskih dogodkov, so po besedah Bojana, ključnega pomena za ohranjanje njihove kulturne dediščine.

Omenimo lahko še športno sekcijo, kjer imajo skupino ljubiteljev nogometa, ki se tedensko srečujejo in družijo. Prirejajo vsakoletni turnir, člani pa se udeležujejo tudi ostalih turnirjev.

Zbere se jih tudi več sto

Vezi članov društva so močne, k temu zagotovo pripomorejo druženja, ki potekajo praktično vsak dan, skozi številne aktivnosti. Prostori društva so redno odprti in velikokrat se manjše skupine družijo tudi tam, v sproščenem ambientu. Občasno pa ob posebnih priložnostih, kot so pravoslavno novo leto, celovečerni koncert, piknik, društvena slava, skupščina, večer srbske kulture na Trgu Leona Štuklja ipd., priredijo srečanja večjega obsega, kjer se jih zbere tudi več sto.

FOTO: Srpsko kulturno društvo Maribor

Društvo je pred nekaj dnevi dobilo novo predsednico. Gre za Jasmino Krapše, ki je bila pretekla štiri leta podpredsednica društva.

Pripravljajo nepozaben večer ob 20. obletnici

V društvu letos obeležujejo 20. obletnico. Odločili so se, da bodo le-to združili z njihovim letnim celovečernim koncertom in tako Mariboru pričarali nepozaben večer plesnega in glasbenega mozaika. Jubilejno dogajanje bodo s svojim nastopom popestrili tudi prijatelji iz KUD Študent, iz Maribora. Vse to se bo zgodilo 18. maja 2019. Najprej bodo ob 19.30 uri pričeli s koncertom v hotelu Habakuk, kjer občinstva zagotovo ne bodo pustili ravnodušnega. Ob koncu v društvu še pojasnijo: »Z našimi živahnimi koreografijami jih bomo prav gotovo ponovno očarali. Po kulturnem programu pa bo na vrsti žur do jutranjih ur, v čemer smo, moramo priznati, pravi mojstri. Obeta se res velik spektakel in verjetno  najboljši dogodek, ki smo ga kadarkoli priredili. Vabljeni vsi ljubitelji tradicionalnih plesov in prave srbske “čage”.«

map beljakovine
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Lajfstajl
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Oglasno Sporočilo, Danes ob 08:00
Prazniki
Velikonočna tradicija v Lovrencu na Pohorju: Od sejma do blagoslova ognja