Ta petek se bodo začeli Slovenski dnevi knjige v Mariboru. S čim bodo postregli letos?

Od petka, 18. junija, do četrtka, 24. junija, se bo v štajerski prestolnici odvilo okoli sto dogodkov v znamenju literature različnih zvrsti, tudi knjižni sejem z največjim številom založnikov v zadnjih letih.

Osrednja tema letošnjih Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, že 24. po vrsti, je dotik. Organizatorji želijo tako odpreti razpravo o pomembnosti človeške bližine, dotika in pristne komunikacije.

Programska koordinatorka festivala Petra Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra Maribor je za STA povedala: “Z izbrano temo želimo začeti razpravo s knjižnimi ustvarjalci tudi o posledicah prepovedi druženja v času pandemije, pa seveda o tkanju stikov z drugim in drugimi – z drugimi svetovi, z drugimi kulturami, z drugimi miselnimi obzorji, preko knjig in branja.”

Epidemija je festival že drugo leto zapored prestavila na junij

Festival navadno prirejajo spomladi, okoli svetovnega dneva knjige, 23. aprila. Letos pa so ga zaradi epidemiološke situacije že drugo leto zapored prestavili na junij. Aprila so sicer že izvedli nekaj spletnih dogodkov.

Uradno odprtje festivala bo v petek pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor, kjer bodo postavili razstavo na prostem Sto samot nekega dotika avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež, ki sta dobila navdih v poeziji Erike Vouk. Slednji je posvečen tudi letošnji Pesniški turnir Založbe Pivec.

Foto: Dnevi knjige v Mariboru, Facebook

Takšen bo program

Ob dopoldnevih bodo pripravili program za otroke, med drugim sprehode po razstavi na plakatih v mariborskem mestnem jedru z reprodukcijami ilustracij Igorja Šinkovca in zgodb Petra Svetine iz slikanice Timbuktu, Timbuktu.

V večernem programu se bodo predstavljali izbrani domači in tuji književniki, ki bodo brali odlomke iz svojih del na temo dotika. Med drugim bo na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Maribor gostovala švedska ilustratorka Anna Höglund, na velikem proznem branju pod letnim avditorijem lutkovnega gledališča bodo nastopili Veronika Simoniti, Svetlana Slapšak, Dušan Šarotar in Laura Freudenthaler.

Na tem mestu bodo tudi skupinski literarni večer LGBTQ+ med drugim z Branetom Mozetičem, veliko pesniško branje s Ferijem Lainščkom in drugimi, 21. Pesniški turnir Založbe Pivec ter Literarna postaja Mariborske knjižnice z osrednjo gostjo festivala Bino Štampe Žmavc.

Rok Vilčnik bo na Grajskem trgu predstavil svojo novo pesniško zbirko Šrapneli. Tam bo vse dni festivala postavljen knjižni sejem s predstavitvijo 28 založnikov.

“Ker dobre literature nikoli ni preveč, po koncu festivala vabimo še na dogodke literarne narave na mariborskih dvoriščih, ki jih pod okriljem Festivala Lent pripravljajo Živa dvorišča,” je dejala Petra Kolmančič.

Na Grajskem trgu bo še ulična razstava oblečenih knjig, na tamkajšnjem odru bodo dali priložnost za predstavitev tudi srednješolskim avtorjem, na okrogli mizi bodo spregovorili o pomenu jezikovnih poklicev, ob zaključku festivala pa bodo razglasili zmagovalca natečaja Ali govoriš emojščino, ki ga izvaja MKC Maribor.

Pester literarni program bo potekal še v nekaterih drugih mestih po Sloveniji, med drugim v Ljubljani, Kopru, Brežicah, Sežani, Celju in Ormožu.