V Mariboru se bo danes s podelitvijo nagrad zaključil 57. Festival Borštnikovo srečanje.

Za festivalske nagrade se poteguje 16 slovenskih gledaliških uprizoritev po izboru selektorice Nike Leskovšek. Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan bodo izročili nekdanjemu članu ansambla SNG Nova Gorica Ivu Barišiču.

V tekmovalnem programu festivala je letos zaradi daljšega obdobja izbora več predstav kot običajno. Gre za izbor slovenskih gledaliških uprizoritev, ki so imele premiero v obdobju od 1. julija 2020 do 31. decembra lani.

Predstave je na festivalu ocenjevala strokovna žirija v sestavi Rok Andres, Primož Ekart, Žanina Mirčevska, Giacomo Pedini in Igor Ružić.

Voditeljica nocojšnje prireditve v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor z neposrednim prenosom na TV SLO 2 bo igralka Liza Marijina. Prireditev bo režirala Mateja Kokol.

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, prirejajo v Mariboru od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, lani pa so ga prestavili na začetek poletja.

STA