Kultura

Mednarodna kulturna blamaža ministra Simonitija

Uredništvo , 23.11.20 ob 21:20

Pretekli teden je več institucij in preko 200 posameznikov iz kulturno umetniških krogov na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovilo javno pismo, v katerem so kritični do njegovega odnosa do umetnosti in kulture in v katerem mu očitajo ogrožanje kulturnih delavcev in nevladnih organizacij s področja kulture, neupoštevanje strokovnosti ter neodgovorno gospodarjenje.

Minister se je na javno pismo odzval, a v odgovor vpletel tudi mednarodne strokovnjake, ki so se na zlorabo njihovega imena v namene domačega političnega obračunavanja seveda odzvali, vsak s svojim pismom.

Trije ugledni in mednarodno priznani strokovnjaki, na katere se minister Simoniti sklicuje so Viktor Misiano, odgovorni urednik ruske revije Moscow Art Magazine, profesor newyorške univerze Boris Groys in direktor Centra za umetnost in medije v Karlsruhe profesor Peter Weibel. Vsi trije so v svojih pismih, ki so jih naslovili neposredno na ministra Simonitija, izrazili veliko ogorčenje nad uporabo in zlorabo njihovega imena ter prosili, da se jih nemudoma umakne iz notranjepolitičnega obračunavanja.

 

Poleg ogorčenja nad zlorabo njihovega imena, so vsi trije izkazali tudi podporo in dali priznanje vodstvu Moderne Galerije, ki ga že leta vodi Zdenka Badovinac. Moderna Galerija je pod njenim vodstvom, po njihovem mnenju, postala visoko ugledna institucija tudi na mednarodni umetniški sceni, si ustvarila izjemno mrežo mednarodnih partnerjev, med katerimi je Peter Weibel izpostavil tudi Muzej moderne umetnosti iz New Yorka in muzej Sofia Reina iz Madrida. Dosežki Moderne Galerije so njihovem mnenju izjemni in so pustili močan pečat v mednarodni kulturno umetniški javnosti.

Tudi zato pozivajo ministra Simonitija, da v svojem odnosu do slovenske kulture in umetnosti ostane zvest načelu visoke strokovnosti, naj ne niža standardov ter zmanjšuje pomen uspehov, ki jih je Moderna Galerija dosegla v zadnjih 30 letih.

Veliki petek
Dan žalovanja: Dan, ko je trpel in umrl na križu
map beljakovine
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Lajfstajl
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Oglasno Sporočilo, Danes ob 08:00