Prvo slovensko dramsko adaptacijo romana Krila golobice je na oder Stare dvorane postavil Matjaž Berger, eden izmed estetsko najbolj profiliranih slovenskih režiserjev, ki v Drami SNG Maribor režira prvič: »Krila golobice kot uprizoritev so raziskava skupnih podmen etike in gledališke transformacije v sondiranju emancipiranja ideologije vsakdanjega življenja.«

Nikoli več ne more biti »tako kot je bilo«

V osnovi je zgodba razmeroma enostavna in celo spominja na melodramo. Gre za ljubezenski trikotnik. V zgodbi o ljubezni, svobodi, denarju in etiki je izjemna in nadvse inteligentna mlada ženska z malo sredstvi, Kate Croy, zaljubljena v Mertona Densherja, nadarjenega moža prav tako bornih sredstev in obetov. Oba sta željna vsega, kar bi jima ponujalo bogato življenje. Spoznata umirajočo, zelo mlado ameriško dedinjo, Milly Theale, ki je sama že zagledana v Mertona. Kate Croy pride na idejo, da bi se njen zaročenec moral posvetiti dedinji in se z njo poročiti. Ko bo umrla in bo on podedoval njeno premoženje, se bosta lahko poročila; tako bosta prišla do svojega velikega bogastva in svojega veličastnega življenja. Načrt skorajda uspe, a dedinja izve, da sta njena nova prijateljica Kate Croy in njen domnevni ljubimec zaročena. V grenkem razočaranju podleže svoji bolezni. Toda preden umre, napravi nenavadno volilo, in mladeniču, ne glede na vse, zapusti premoženje. Mladenič, ki nad prevaro nikoli ni bil navdušen, sedaj, kot pravi, ne more preprosto vzeti njenega denarja in izpeljati načrta. Namesto tega svoji zaročenki predlaga, da vrneta bogastvo in se poročita “tako, kot je bilo”. A videti je, da sta oba spoznala, in zaročenka konča roman s temi besedami, da nikoli več ne more biti “tako, kot je bilo”.

Sodelujoči so že znani umetniški ustvarjalci

Avtorica adaptacije romana in dramaturška sodelavka je Eva Mahkovic, scenograf Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj, skladatelj Peter Penko, koreografinja Valentina Turcu, oblikovalec svetlobe Simon Žižek, lektor Jože Faganel, oblikovalec zvoka Uroš Bon. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Petja Labović, Eva Kraš, Ksenija Mišič, Minca Lorenci, Kristijan Ostanek, Bojan Maroševič in Pavle Ravnohrib k. g..