V Mariboru se je zaključil Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, ki je med 4. in 8. septembrom v Sodni stolp privabil mnoge ustvarjalce in ljubitelje dokumentarne zvrsti. V enem predfestivalskem in petih festivalskih dneh smo predstavili kar 35 dokumentarnih del novejše slovenske produkcije, 5 tujih dokumentarnih filmov in 2 dokumentarna filma po izboru režiserke in scenaristke Alenke Auersperger, ki so ji letos podelili plaketo Dokumentarno ime 2019, za izjemen prispevek k razvoju slovenskega dokumentarnega filma.

Lovorike dokumentarnemu filmu ‘Alzheimer cafe’

Tudi letos smo v času festivala podelili naziv Dokudoc Izbrani 2019. Žirija, ki so jo sestavljali Mako Sajko, filmski režiser in dokumentarno ime 2013, Damjan Kozole, filmski režiser, Siniša Gačić, filmski režiser in scenarist, ter Petra Seliškar, režiserka in scenaristka, so naziv DOKUDOC izbrani podelili dokumentarnemu filmu Alzheimer Cafe. Ustvarila ga je mlada ekipa, ki so jo sestavljajo režiser Martin Draksler, snemalec Timon Hozo in montažerka Vida Ajdnik.

Alzheimer Cafe uporablja filmski jezik, ki spoštuje dokumentarno tradicijo in se oddaljuje od televizijskih dokumentarnih form, ki preplavljajo domačo produkcijo. Odličen tandem režije in kamere nas brez predsodkov popelje v svet starostnikov. Ta je kljub trpkosti videti zabaven, zato se malo manj bojimo prihodnosti, v kateri mladi filmski avtorji obetajo kvalitetne dokumentarne izdelke,” so člani žirije utemeljili svojo odločitev za izbrani dokumentarni film.

Naslednji Dokudoc bo potekal prihodnjo jesen, in sicer 3. 9. do 5. 9. 2020.