Mariborski slikar Rajko Ferk se lahko ponovno podpiše po uspešno izvedeno mednarodno likovno kolonijo Duplek art 12, ki je tokrat v organizaciji LHD RAY & CO potekala od 4. junija do 7. junija. Ogled lokalnih znamenitosti, koncert, ustvarjanje, priznanja…

Kot je povedal Ferk, se je srečeval s precejšnjimi težavami že pri organizaciji, saj je upoštevajoč epidemiološko stanje v državi zelo težko določil ustrezni termin in prihod umetnikov iz tujine. »Prvi dan je bil namenjen ogledu lokalnih znamenitostim, saj so nas na gradu Vurberk pričakali Lukasovi frajtoneri, po večerji pa smo lahko uživali ob poslušanju rock koncerta Rock Gallery. V sobota in nedelja smo ustvarjali in lahko zatrdim, da so tudi letos nastala odlična likovna dela, medtem ko je v nedeljo popoldan tradicionalno nastopil Tamburaški orkester Duplek, z županom občine Duplek Mitjo Horvatom pa sva sodelujočim podelila priznanja. Gostje iz tujine so ostali še en dan in ga izkoristili za ogled Maribora,« je pojasnil Ferk.

Reportaža s kolonije na madžarski televiziji

Na letošnji mednarodni likovni koloniji Duplek art 12je bila prvič zastopana Madžarska, prišla sta akademski slikar Milan Gyurity ter novinarka in fotografinja Diana Kondic Gyurity. »Prvič smo se srečali v Srbiji na koloniji Krčedin, nato v Pulju, tokrat v Sloveniji. Posneli so reportažo o naši koloniji, ki bo predstavljena na tamkajšnji televiziji Krog in budimpeškem časopisu,« je poudaril Ferk in dodal, da zanimanje za sodelovanje obojestransko, zato bo Ferk s svojo ekipo sodeloval v septembru na pet dnevni koloniji v Budimpešti.

Zastopane tudi vse pokrajine Slovenije

Med slikarji so izbrali najboljše likovno delo, ki je pripadalo srbski akademski slikarki Snežani Kujudžić. »Na likovni kolonijo so se predstavili še predstavniki Hrvaške, Avstrije in Kube, želeli so tudi iz Nepala, BIH in Slovaške, a se je zaradi bolezni in tudi korona omejitev niso uspeli udeležiti,« je dejal Ferk in nadaljeval, da so bile zastopane tudi vse pokrajine Slovenije, in sicer so bili umetniki iz Prekmurja, Koroške, Dolenjske, Gorenjske, Notranjske, Primorja in Štajerske. Nastala dela vseh sodelujočih na omenjeni koloniji bodo, tako Ferk, tudi na ogled, in sicer že naslednji v Kulturnem domu v Dvorjanah ter prostorih občine Radenci, od 6. avgusta naprej pa še v Beli dvorani gradu Rače.

Gostil umetnike že iz 23 držav

Sicer pa je Ferk tudi lani pripravil dve uspešni likovni koloniji. »V prvi se je predstavilo preko 30 slikark in slikarjev iz Slovenije, saj umetnikom iz tujine več ni bilo dovoljeno prečkati državnem meje. V upanju, da se bo stanje v nekaj mesecih vendarle izboljšalo, sem v drugo pričakoval tujce, a mi to ni uspelo. Prav zato sem se odločil, da pripravim slikarsko- kiparsko kolonijo,« se spominja Ferk, ki s ponosom doda, da je likovna kolonija Duplek art ena največjih v tem delu Evrope, tako po številu udeležencev, kot številu dni (od 4 do 5) in številu sodelujočih držav. Doslej je namreč gostil umetnike iz 23 držav, in sicer Japonska, Nepala, Peruja, Kube, Katarja, Ukrajine, Turčije, Češke, Slovaške, Poljske, Rusije, Nemčije, Švice, Avstrije, Italije, Bolgarije, Madžarske, Makedonije, Črne gore, Srbije, Hrvaške, BiH in Slovenije.