Če včerajšnji uvodni dogodek na Letnem kinu Minoriti kaj pove, potem so pred nami odlični sredini in sobotni večeri v juliju in avgustu, ki kar vabijo v zavetje Lutkovnega gledališča.

Včeraj, 4. julija, se je na Minoritih zgodila nekakšna generalka, preddogodek pred sobotno uradno otvoritvijo avditorja, ki je gostil kultno slovensko filmsko igralko Mileno Zupančič in njen film ‘Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba’. Ambient je še enkrat dokazal, da je narejen za filmske projekcije, privabil pa je obiskovalce iz vseh vetrov, ki so zapolnili skoraj vse sedeže avditorija.

Obiskovalci so si na preddogodku tako ogledali slovensko-hrvaški dokumentarni film o gledališki predstavi Boris, Milena, Radko, ki pripoveduje univerzalno zgodbo o odnosu med resničnim in izmišljenim, zgodbo o odnosu med osebnim in javnim dojemanjem umetnosti. Je zgodba o ljubezenskem trikotniku in o večplastnem ter popolnoma odkritem prepletanju javnih umetniških podob in osebnih življenj protagonistov.

Uradna otvoritev že to soboto

Po uspešni brezplačni projekciji, se organizatorji že veselijo uradne otvoritve v soboto, 7. julija ob 21. uri, ki jo bo odprl eden najodmevnejših, najbolj nagrajevanih in najbolj čislanih filmov lanskega leta: Kvadrat.

Gre za provokativno satiro švedskega filmskega mojstra Rubena Östlunda (Višja sila), ki se ukvarja s stanjem zaupanja in umetnosti v družbi, ki jo zaznamujejo naraščajoči individualizem, pasivnost, naveličanost in razkroj empatije. Film je v Cannesu leta 2017 prejel zlato palmo; nagrade Evropske filmske akademije 2017 za najboljši film, komedijo, režijo, scenarij, igralca in scenografijo ter nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film.

Pred in po ogledu filma se bodo lahko obiskovalci sprostili ob elektronskih zvokih DJ Zergona.

Filmske projekcije v vsakem vremenu

Vstopnice po enotni ceni 5 eur lahko kupite na spletu in pri blagajni Mariboxa, pol ure pred projekcijo pa tudi v avditoriju Minoritov. Projekcije Letnega kina Minoriti v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, na Vojašniškem trgu 2A, na Lentu, bodo v vsakem vremenu, v primeru neugodnih vremenskih razmer v Veliki dvorani gledališča. Celoten program najdete tukaj.