Maribor

FOTO in VIDEO: Danes bodo v Mariboru našli truplo

Jon Knez, 10.01.21 ob 03:55

Danes ob 20. uri na male zaslone prvega programa RTV Slovenija prihaja nova slovenska kriminalna serija Primeri inšpektorja Vrenka, posneta v Mariboru. Šestdelno TV nadaljevanko so posneli po knjižnih predlogah prvih treh romanov Avgusta Demšarja Olje na balkonu, Retrospektiva in Tanek led.

FOTO in VIDEO: Danes bodo v Mariboru našli truplo

Danes ob 20. uri na male zaslone prvega programa RTV Slovenija prihaja nova slovenska kriminalna serija Primeri inšpektorja Vrenka, posneta v Mariboru. Šestdelno TV nadaljevanko so posneli po knjižnih predlogah prvih treh romanov Avgusta Demšarja Olje na balkonu, Retrospektiva in Tanek led. Pod režijo sta podpisana Slobodan Maksimović in Boris Jurjaševič. Direktor fotografije je izjemni Vladan G. Janković, montažer Jurij Moškon, kostumografka Katarina Šavs, oblikovalka maske Eva Uršič in scenografka Mateja Medvedić.

Detektivska uganka

S snemanjem so pričeli avgusta, končali pa v začetku novembra. Dogajanje serije je tako kot v knjigah postavljeno v Maribor oz. na področje Policijske uprave Maribor. Protagonist, višji kriminalistični inšpektor Martin Vrenko (Dario Varga) skupaj s pomočnikoma Markom Breznikom (Jurij Drevenšek) in Oskarjem Brajdičem (Lotos Šparovec) raziskuje umore.

FOTO: RTV Slovenija/posnetek zaslona

Vsaka od treh knjig je v seriji postavljena v dve epizodi. V prvi, ki nosi ime Zlatovranka najdejo truplo uglednega zdravnika in za tem steče obsežna preiskava. Osumljencev je veliko, toda iskanje storilca bo prava uganka.

Vrenko nastopa v šestih Demšarjevih romanih

Avtor Avgust Demšar oz. likovni pedagog Tomaž Zupančič je svoj romanski prvenec Olje na balkonu izdal leta 2007 in bil nominiran za Kresnika. Do zdaj je izdal že šest kriminalk z Vrenkom kot glavnim likom, nato pa nadaljeval serijo z novim protagonistom, inšpektorjem Milošem. Intervju z Demšarjem si lahko preberete tukaj. Scenarij za TV serijo je bil sprejet na natečaju RTV Slovenija skupaj z Golobovim Jezerom, vendar so s projektom krenili nekoliko kasneje.

Vrenkovo prijateljico Mojco igra Katarina Čas

Scenarij za serijo se nekoliko razlikuje od romana. V tem je Vrenko družinski človek nekje med 50. in 60. letom, v seriji pa, sicer istih let upodobljen kot »tough guy«, ki po službi obiskuje jazz club, kjer ima prijateljico Mojco (Katarina Čas) in gradi odnos z odtujenim očetom Borisom (Janez Hočevar – Rifle).

FOTO: RTV Slovenija/posnetek zaslona

Poleg omenjenih igralcev bo v seriji možno videti še druge, kot so Barbara Lapajne Predin, Tone Kuntner, Branko Jordan, Irena Varga, Ivica Knez, Marjuta Slamič, Nenad Tokalić, Jure Ivanušič in drugi.