Na Vrbanskem platoju stojijo Trije angeli, ene najbolj znanih mariborskih skulptur. Pa ste vedeli, da jih že poldrugo desetletje tam sploh naj ne bi bilo?

Na travniku zraven Kamniškega drevoreda, Kalvarije in kopališča Fontana od leta 2004 v svet zrejo Trije angeli. Gre za tri doprsne skulpture iz cementa, vse so visoke približno tri metre. Kipi so delo akademske kiparke Lučke Koščak. Na prvi pogled so si angeli zelo podobni, a v resnici ima vsak drugačno obliko glave. Vsak kip je prvotno imel tudi svojo barvo: zeleno, rumeno in rožnato.

Še trije angeli stojijo na Grosupljem, opaziti jih je mogoče tudi z vlaka.

Zadnjih nekaj let je barvo angelov komaj še mogoče opaziti, skulpture pa je tudi že pošteno načel zob časa. Na Mestni občini Maribor (MOM) smo se zato pozanimali, ali sta morda v načrtu barvanje oziroma obnova teh kipov.

Trije angeli v Mariboru so bili prvotno pobarvani, tako so bili videti še pred nekaj leti.

Trije angeli naj bi na mesto pazili le leto dni

Na mariborski občini so spomnili, da naj bi bili Trije angeli le začasna prostorska instalacija za čas enega leta: Zavod za kiparstvo naj bi skulpture po izteku tega obdobja bodisi odstranili ali pa se z lastnikom nepremičnine dogovorili o nadaljnji usodi skulptur.”

Ocenili so, da je bil odziv javnosti na skulpture ugoden: “Ker skulpture in zemljišče niso v lasti MOM, občina nima pristojnosti v zvezi s temi skulpturami in tudi ne more investirati v tujo lastnino. Urad za kulturo in mladino nima informacij o željah po odstranitvi skulptur, zato ocenjuje, da so skulpture postale del mestne krajine.”

Preizkušali so zamisel o parku skulptur

Na MOM so spomnili, da je bila postavitev teh skulptur kulturni projekt Zavoda za kiparstvo: “Ta je v letu 2004 predlagal občini postavitev skulptur nekje v mestu. Strokovne rešitve o prostorskih rešitvah v MOM je takrat pripravljal kasneje ukinjeni Zavod za prostorsko načrtovanje MOM, ki je predlagal lokacijo na Vrbanskem platoju. Kiparki in Zavodu za kiparstvo je lokacija ustrezala.”

Postavitev Treh angelov je bila uvrščena med dogodke ob obeležitvi 750-letnice mesta Maribor.

Občina je Zavodu za kiparstvo pomagala pridobiti potrebna soglasja za postavitev kipov, saj zemljišče ni bilo v lasti občine. Sofinancirala je tudi del stroškov prevoza kipov. Na MOM so povedali še: “Za mestni Zavod za prostorsko načrtovanje je bil projekt zanimiv z vidika presoje in preskusa takrat žive ideje o ‘parku skulptur’. Medtem je v denacionalizacijskem postopku postala lastnica zemljišča Stolna župnija Maribor.” Trije angeli bodo tako, kaže, še naprej čuvali Maribor, pa četudi brez barv.