V sredo, 13. marca 2019 ob 19. uri, bo v preddvorani Vetrinjskega dvora otvoritev razstave Dušana Kastelica – Deček z mrčesom v glavi. Istočasno bo potekal tudi pogovor z avtorjem.

Dušan Kastelic je letošnji nagrajenec Prešernovega sklada, ki se bo v Mariboru predstavil prvič. Razstava njegovega ustvarjalnega opusa bo na ogled od otvoritve 13. marca ob 19. uri do 5. aprila. Dogodek organizira Narodni dom Maribor – Vetrinjski dvor, v koprodukciji z BUGBRAIN, Inštitutom za animacijo, v sodelovanju s Tanjo Cvitko in Društvom za razvoj filmske kulture Maribor.

Avtor svetovnega formata

Neustavljivega kreativca, večnega radovednega dečka z mrčesom v glavi, najdlje poznamo iz striparskih krogov. S svojimi deli se od začetka poklicne poti dokazuje kot avtor svetovnega formata, kar dokazuje s prejemom neštetih nagrad svetovnega ranga. Od programiranja izobraževalnih računalniških iger, stripovskih albumov, stripov in ilustracij za Mladino, globalno odmevnih animiranih filmov do prenosa znanja na vse vedoželjne. Omenimo zgolj uspehe filmov “Perkmandeljc” (izdelan v obliki videospota za skupino Orlek, ki je dosegel mednarodno slavo in bil predvajan na festivalu Sundance), “Čikorja an’ kafe”, ki je bil narejen po pesmi Iztoka Mlakarja in je bil predvajan na preko 200 festivalih in prejemnik 20 mednarodnih nagrad.

Prejemnik mnogih nagrad za svoje ustvarjanje

Izstopa zadnji Kastelicev film, THE BOX (Celica), ki je bil razglašen za najboljši evropski neodvisni film leta 2018 v kategoriji kratkega animiranega filma na filmskem festivalu Cinequest. Septembra 2017 je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši animirani film. V Mariboru smo ga leta 2018 videli na Letnem kinu Minoriti. Celica obravnava prastaro resnico in v umetnosti že velikokrat načeto temo o ljudeh, ki ne prenesejo, da kdo štrli iz množice. Komaj čakajo, da “out of the box” osebka doseže ista ploskoglava usoda in da se umiri. Spremljevalni program razstave je projekcija avtorjevih izbranih in najbolj odmevnih animacij v BlackBoxu v GT22.