Grozljivo dejanje, ki ga je na lanski božič zagrešil Silvo Drevenšek, je danes dobilo sodni epilog. 

Sodni senat pod vodstvom sodnika Marjana Strelca je trojnega morilca, ki je v Gerečji vasi pri Ptuju pred očmi štiriletnega očmi sina z nožem pokončal nekdanjo partnerico Mojco Lešnik ter njena starša Jožico in Branimirja Lešnika, kot prvega v zgodovini Slovenije obsodil na dosmrtni zapor. Slovenska sodišča od uvedbe leta 2008 te kazni še niso izrekla, poročajo Slovenske novice.

Človeška stiska kot olajševalna okoliščina?

Drevenškov zagovornik Andrej Kac predlogu tožilstva ugovarja, saj je prepričan, da ni uspelo dokazati oteževalnih okoliščin, ki so ključne pri odmeri kazni. Sodišče bi moralo po njegovem kot olajševalno okoliščino upoštevati človeško stisko, v kateri je bil obtoženi zaradi izgube družine in se v njej ni znašel.

Vendar je tožilka Tea Kukovec Belšak od senata kljub temu terjala pet let zapora za kaznivo dejanje zanemarjanja mladoletne osebe, za vsako kaznivo dejanje umora pa po 30 let in izrek enotne dosmrtne zaporne kazni. To je utemeljila z izredno zavrženostjo načina izvršenih umorov, ki jih je storil v prištevnem stanju le za zato, da bi se umorjenim maščeval, ker ga je partnerka zapustila in pri tem terjala delitev premoženja. Dejanje je celo napovedoval na obletnico vselitve v hišo, kar so potrdile nekatere priče.

Tožilka je posebej poudarila, da glede na očitke pri izreku sodbe ni mogoče upoštevati nobenih olajševalnih okoliščin, tudi ne dejstva, da doslej še ni bil kaznovan.

Prejšnji teden je ob sklepnih besedah sojenja Drevenšek presenetil s priznanjem okrutnih umorov. Dotlej se je na sodišču branil z molkom. Kot je dejal, še danes ne more verjeti, da se je zgodilo, kar se je. »Ne vem, kaj se je z mano zgodilo. Ubil sem tri nedolžne ljudi ter prizadel sorodnike in prijatelje. Nikoli v življenju nisem pomislil na umor in nikoli več tudi ne bom,« je dejal na kratko, preden je nato dve uri poslušal, na kako krvoločen način je iz maščevanja in koristoljubja umoril svojo nekdanjo partnerko in njena starša.