Policijska uprava Ljubljana je danes razkrila nekaj več podrobnosti o ponedeljkovem streljanju v ljubljanskih Fužinah. Policisti so med drugim ugotovili, da je strelec uporabil avtomatsko orožje, ker pa je streljal na terasi lokala, drugi gostje niso bili ogroženi. Kaže, da si je storilec sodil sam, med drugim je sprožil tudi ročno bombo.

Na območju Fužin v Ljubljani je v ponedeljek nekaj pred 15. uro prišlo do streljanja, v katerem sta umrla moška, stara 57 in 58 let, z območja Ljubljane. Po do sedaj zbranih podatkih policije so se žrtvi in storilec srečali v lokalu, med njimi je prišlo do spora, osumljenec je izvlekel strelno orožje in sprožil strelski rafal. Žrtvama so takoj nudili zdravniško pomoč, a sta kljub temu oba umrla.

Storilec pobegnil

Storilec je s kraja streljanja pobegnil z avtom, policija pa ga je nato našla nedaleč stran mrtvega. “Umrl je zaradi strelnih ran in poškodb z eksplozivnim sredstvom in strelnim orožjem. Po do zdaj znanih podatkih smrt tega moškega ni posledica kaznivega dejanja, ki bi ga storila druga oseba,” je v današnji izjavi pojasnil Goran Novak z oddelka za splošno kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Policisti domnevajo, da je ta moški streljal v lokalu, vendar so vse okoliščine in potrditev teh domnev predmet nadaljnje kriminalistične in forenzične preiskave. Kraj dejanja sta si ogledala dežurni preiskovalni sodnik in državni tožilec, preiskava pa se še nadaljuje, so še sporočili iz PU Ljubljana. O vseh ugotovljenih okoliščinah bodo kriminalisti obvestili pristojno državno tožilstvo.

Motiv še ni znan

Tudi motiv za dejanje policisti še preiskujejo, prav tako izvor orožja, je pa Novak danes potrdil, da sta bila žrtvi lastnika zastavljalnice, 48-letni storilec pa je bil pred tem že večkrat obsojen različnih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in orožja, dejanj z elementi nasilja in premoženjskih kaznivih dejanj.

Policija ob tem poudarja, da je šlo pri tem in nekaterih drugih podobnih primerih v letošnjem letu za “za dogodke, ki so natančno premišljeni in ne gre za naključna kazniva dejanja”. “Kljub tem tragičnim dogodkom je Slovenija varna država,” je dejal Novak in zavrnil očitke, da se javna varnost poslabšuje.