Gre za enkratni ukrep v duhu solidarnosti in humanosti, so danes sporočili iz urada vlada za komuniciranje.

Slovenija je v sredo Evropski komisiji izrazila pripravljenost, da v okviru reševanja aktualne problematike izkrcavanja migrantov na Malti sprejme pet oseb iz ranljivih skupin oziroma zaščite potrebnih oseb. Gre za enkratni ukrep v duhu solidarnosti in humanosti, so danes sporočili iz urada vlada za komuniciranje.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, gre za enkratni ukrep v duhu solidarnosti do najmanjše države članice EU Malte in humanosti do pomoči potrebnih, s čimer Slovenija potrjuje svojo zavezanost k EU politiki solidarnosti in iskanja skupnih rešitev za migracijska vprašanja.

Migrante bodo sprejele tudi druge države

49 migrantov, ki so bili dva tedna ujeti na Sredozemskem morju na krovu ladij nemških človekoljubnih organizacij Sea-Watch in Sea-Eye, je na Malto prispelo v sredo. Malta je dovolila prihod migrantov, ko so Nemčija, Francija, Portugalska, Irska, Romunija, Luksemburg, Nizozemska in Italija sporočile, da bodo sprejele migrante.

Malteška vlada je namreč zavračala prihod migrantov, dokler države članice EU niso izrazile pripravljenosti, da bodo sprejele zadostno število od skoraj 300 migrantov. Okoli 250 migrantov je bilo namreč na otoku že od prej.