Kronika

Mati, ki je pustila otroka vsaj dve uri pustila v razgretem avtomobilu, se brani z molkom

Uredništvo , 24.06.23 ob 09:08

Za povzročitev smrti iz malomarnosti zagrožena zaporna kazen od pol leta do petih letih.

Mati, ki je pustila otroka vsaj dve uri pustila v razgretem avtomobilu, se brani z molkom

Celjska dežurna preiskovalna sodnica je na popoldanskem zaslišanju na podlagi predloga državnega tožilstva za osumljeno torkove smrti skoraj dveletnega otroka v razgretem vozilu v Sv. Lovrencu pri Preboldu odredila enomesečni pripor, je za STA povedala odvetnica osumljene Tina Škorja. Osumljena mati se je na zaslišanju zagovarjala z molkom.

Zaslišanje partnerja matere je potekalo ločeno. Med pridržanjem staršev so za sorojence umrlega poskrbeli sorodniki.

Kot je za STA danes povedal direktor Centra za socialno delo Savinjsko-Šaleška Marko Verdev, s sorojenci sodelujejo krajevno pristojni centri za socialno delo v okviru izvajanja razbremenilnih pogovorov in nudenja psihološke pomoči, če bi jo potrebovali.

Umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini

Otrok je umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini. Kot je v četrtek povedal Aleš Slapnik iz celjske kriminalistične policije, so k preiskovalnemu sodniku s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja pripeljali mater otroka in njenega partnerja.

Pri doslej opravljenih hišnih preiskavah smo našli in zasegli prepovedane droge in bomo podali še kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog,” je takrat povedal Slapnik.

V preteklosti je policija oba že obravnavala. Enega od njiju so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Drugega pa so obravnavali zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja. Slapnik je tudi povedal, da ima mati več otrok.

Otrok naj bi bil sam v vozilu najmanj dve uri

Na vprašanje, koliko časa je bil otrok v vozilu, je Slapnik odgovoril, da preiskava še poteka, zato ne more odgovoriti na to vprašanje. Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči ter pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka.

Osumljencema odvzeli telesne tekočine

Slapnik je tudi dejal, da so obema osumljencema odvzeli telesne tekočine zaradi preverjanja, ali sta bila med dogodkom pod vplivom prepovedanih drog.

Dodal je še, da je za povzročitev smrti iz malomarnosti zagrožena zaporna kazen od pol leta do petih letih, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa do treh let zapora.