Kronika

Mariborčan, ki je lani s kijem napadel bivšo partnerko, obtožen poskusa umora

Uredništvo , 12.06.23 ob 16:04

Obtožnica bremeni Mehmetija poskusa umora na grozovit način, a ob bistveno zmanjšani sposobnosti obvladovanja svojih dejanj zaradi duševne in osebnostne motnje.

Mariborčan, ki je lani s kijem napadel bivšo partnerko, obtožen poskusa umora

Šočri Mehmeti, ki je aprila lani v Mariboru napadel nekdanjo partnerico s kijem in jo hudo poškodoval, je obtožen poskusa umora. Tožilstvo je namreč po dodatnem izvedenskem mnenju pred nekaj dnevi nadomestilo predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja s kazensko ovadbo.

V današnjem nadaljevanju sojenja na mariborskem okrožnem sodišču je obdolženi 48-letnik povedal, da razume obtožnico in razloge za nadomestitev predlaganega ukrepa, vendar bo svoj zagovor podal v nadaljevanju postopka.

Sposoben razumeti dejanje

V fazi preiskave je tožilstvo zoper Mehmetija vložilo predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega zdravljenja in varstva v psihiatrični ustanovi, ker je izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič ocenil, da obdolženi zaradi duševne motnje in možganske okvare v času očitanega mu kaznivega dejanja ni bil prišteven.

Strokovnjaki iz komisije za izvedenska vprašanja so bili drugačnega mnenja. Menili so, da obdolženi v času dejanja ni bil neprišteven, ampak je bila njegova sposobnost razumeti pomen dejanja in imeti v oblasti svoje ravnanje le bistveno zmanjšana.

Sodišče je angažiralo dodatno izvedenko Vesno Švab, ki je tako kot komisija ocenila, da je bila obdolženčeva sposobnost imeti v oblasti svoja dejanja bistveno zmanjšana. To pomeni, da za dejanje lahko kazensko odgovarja, zato je bila vložena obtožnica, ki jo je danes na sodišču predstavila okrožna državna tožilka Tadeja Majcen.

Napad s hrbtne strani

V obtožnici bremeni Mehmetija poskusa umora na grozovit način, a ob bistveno zmanjšani sposobnosti obvladovanja svojih dejanj zaradi duševne in osebnostne motnje. Bivšo partnerico je napadel pri stanovanjskem bloku ob Betnavskem gozdu v Mariboru 28. aprila lani. Kot izhaja iz obtožnice, jo je napadel s hrbtne strani, ko je v bližini svojega doma česala psa.

S kijem za baseball naj bi jo večkrat udaril in ko se je poskušala braniti, jo je poškropil s solzivcem. Ko je ženska padla, jo je na tleh še večkrat udaril s kijem, takrat pa je pritekel moški, ki je slišal vpitje in pasji lajež, in ustavil napadalca. Napadalec se je z avtomobilom odpeljal stran, moški, ki ga je ustavil med napadom na žensko, pa je poklical na pomoč.

Tožilka je poudarila, da je napadalec povzročil oškodovanki številne poškodbe, tudi po glavi, zaradi česar je bilo v nevarnosti njeno življenje. Po njenih besedah je ostala živa le zaradi hitrega ukrepanja moškega, bivšega policista, ki ji je priskočil na pomoč.

Proti njemu teče še en postopek

Ker je bil obdolženi prisoten že na vseh dosedanjih sodnih obravnavah, predsednica sodnega senata Maša Blažeka po vložitvi obtožnice ni začela postopka znova, temveč je nadaljevala glavno obravnavo ob upoštevanju doslej izvedenih korakov. Danes so na sodišču med drugim še prebrali listine v spisu, kot je zapisnik o zasegu predmetov in poročilo o klicu na pomoč. Prebrali so elektronsko komunikacijo obdolženega in oškodovanke ter pokazali več fotografij.

Tožilka je ob tem predlagala, da se pridobi kazenski spis s sodišča v Grosupljem, kjer proti obdolženemu teče še en kazenski postopek zaradi nasilništva.

STA

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51