Policisti so včeraj dopoldne na območju Maribora v sklopu poostrenih aktivnosti za zagotavljanje varnosti voznikov enoslednih motornih vozil izvajali poostren nadzor. Policista Postaje prometne policije Maribor sta na Zrkovski cesti opazila voznika mopeda, ki na mopedu ni imel nameščene reg. tablice, policista pa sta, glede na videz vozila, podvomila tudi v tehnično brezhibnost mopeda.

Ugotovili več kritičnih napak tehnične brezhibnosti

Voznika sta pričela ustavljati, vendar ta jasnih in nedvoumnih znakov ni upošteval, z vožnjo je nadaljeval tudi izven vozišča po travnati površini ob gozdu, kjer se je naposled vendarle ustavil.

V postopku z voznikom sta policista ugotovila, da je moped vozil mladoletnik, 16-letni voznik iz Maribora, ki pa vozniškega izpita za moped še ni opravil. Zaradi suma, da je vozilo predelano, je bil odrejen izredni tehnični pregled, pri katerem je bilo ugotovljenih več kritičnih napak tehnične brezhibnosti (nedelujoča zavora, nameščen nehomologirani izpušni sistem, manjkajoči vitalni konstrukcijski deli mopeda in manjkajoča svetlobna telesa), zaradi katerih vozilo ni primerno za varno udeležbo v cestnem prometu.

Moped je bil zasežen, zoper mladoletnika pa je bil, za ugotovljene kršitve Zakona o pravilih cestnega prometa, Zakona o voznikih, Zakona o motornih vozilih in Zakona o ohranjanju narave, podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.